Ove hrabre mame su pokazale prednosti dojenja za mame i bebe

DOJENJE je iskustvo koje različito utječe na žene. Dobro je poznato da je majčino mlijeko najbolji izbor za bebu do šestog mjeseca njenog života, ali dok neke žene dojenje opisuju kao najljepši osjećaj, ima i onih za koje je bilo traumatično iskustvo.

Iza nas je Svjetski tjedan dojenja koji se obilježava od 1. do 7. kolovoza svake godine, a cilj mu je podići svjesnost o tjelesnim i emocionalnim prednostima dojenja, kako za majke tako i za bebe.

Za Langelihle Buthelezi iz Rustenburga na jugu Afrike dojenje je bilo jednostavno i ispunjavajuće. 

"Zazi je ovdje star par minuta i zadivila me lakoća kojom se uhvatio za mene i znao što činiti. Na ovom smo putovanju devet mjeseci, uživam i blagoslovljena sam jer mogu dojiti", kaže ova majka.

Paola Mitchell iz Melbournea u Australiji mjesecima je uzimala lijekove i izdajala se kako bi potaknula mlijeko. Željela je da i ona i supruga Jess doje njihovog sina Parkera.

"Ova fotografija je nastala kad se prvi put uhvatio za nju. Još uvijek nije jednostavno. I dalje se izdaja nekoliko puta u danu i nada se da će postati lakše kako Parker raste i jača", napisala je.

Trudnica Abby Green iz Madisona u Wisconsinu čeka treće dijete kojem je dijagnosticiran sindrom Down i pita se kako će dojiti.

"Prvo dvoje djece sam dojila 14 mjeseci. Pretpostavljala sam da će s trećim biti isto. Ali zbog slabijeg mišićnog tonusa, moguće je da neće biti toliko jednostavno. Ponekad bude u redu, ponekad je izazovno", kaže. 

Amy iz Victorije u Australiji imala je uspone i padove tijekom dojenja. Isključivo se izdajala nekoliko mjeseci po rođenju blizanaca Riley i Olivera, koji su rođeni prije termina. Nakon toga je ostala bez mlijeka i morala djeci ponuditi formulu.

"Voljela bih da sam imala više podrške kako bih uspješno uspostavila dojenje", pojašnjava. 

Ashley iz New Yorka je uspjela dojiti novorođenu nećakinju koju je usvojila, a koja je šest tjedana mlađa od njezinog sina.

"To je bilo osnažujuće iskustvo za mene kao ženu i majku", smatra.

Pročitajte više