Ove korisne metode mogle bi pomoći roditeljima u izgradnji snažnog odnosa s djecom

Foto: Shutterstock

RODITELJSTVO je putovanje ispunjeno različitim usponima i padovima, a jedan od najčešćih izazova je potaknuti dijete da razumije odluke svojih roditelja. Ostvarivanje ovog cilja nije jednostavno, ali put do uspjeha mogao bi biti lakši ako u odnosu s djetetom primijenite neke od ovih metoda. 

Emocionalno povezivanje s djetetom

Stvaranje snažne emocionalne povezanosti prvi je korak, prenosi The Times of India. Jednostavne geste poput uspostavljanja kontakta očima, kimanja glavom ili davanja verbalnih znakova poput "vidim" ili "razumijem" pokazuju da ste uključeni u razgovor. Ne podcjenjujte snagu zagrljaja i fizičkog kontakta, oni prenose ljubav i sigurnost te grade povjerenje između vas i djeteta.

Osnažite odnos pozitivnom komunikacijom

Riječi imaju nevjerojatan utjecaj na ponašanje. Umjesto da koristite fraze koje bi mogle izazvati obrambeni stav, odlučite se za pozitivnu komunikaciju. Umjesto izraza "Ti uvijek" ili "Ti nikad", pokušajte postaviti pitanje poput: "Što trebaš učiniti da bi tvoja soba bila stvarno čista?". Ova promjena osnažuje dijete i čini ga aktivnim sudionikom u donošenju odluka.

Ponudite djeci opciju odabira

Djeca žude za autonomijom i neovisnošću. Umjesto izdavanja naredbi, ponudite im izbor. Primjerice, nemojte im narediti da odmah moraju napisati domaću zadaću, već ih pitajte: "Koji je tvoj plan pisanja zadaće?". Pružanje opcija osnažuje dijete, čineći da se osjeća kao donositelj odluka, a ne kao pasivni sudionik, prenosi The Times of India.

Pripremite ih na moguće životne promjene

Prema Meghhi Mehtai, trenerici za razvoj djece i roditelja, roditelji djecu trebaju pripremiti na sve što ih može čekati. "Pripremite svoje dijete za nadolazeće promjene ili očekivanja tako da ih razumiju. Jasna očekivanja, rasprava o detaljima i dobivanje njihovog odgovora mogu napraviti značajnu razliku", ističe Mehta. Dodaje da se ovim pristupom izbjegavaju iznenađenja.

Pronađite vrijeme za druženje s djetetom

U našim užurbanim životima ključno je pronaći ili osigurati da imamo vrijeme za druženje s djetetom. Redovita druženja neće samo ojačati vezu između roditelja i djeteta, već će omogućiti i otvorenu komunikaciju. Bilo da se radi o igri, čitanju ili razgovaranju, ovi trenuci mogu osigurati da odnos bude jak, a razumijevanje obostrano. 

Pročitajte više