Ove tri stvari djeca često nasljeđuju od očeva

Foto: Shutterstock

DOK JE već vrlo dobro poznato da djeca inteligenciju nasljeđuju od majki, postoje stvari koje dolaze isključivo s očeve strane. Kako navode stručnjaci, neke stvari koje dijete nasljeđuje prvenstveno se tiču muških gena pa ih nikada neće dobiti od majke, već samo od oca, donosi Family Education.

S obzirom na to da su naši geni uistinu pravo čudo, mnoge stvari nasljeđujemo od svojih roditelja već pri samom rođenju i često ne postoji način da to izbjegnemo. Djeca od očeva često nasljeđuju tri stvari koje navodimo u nastavku.

Problemi s mentalnim zdravljem

Istraživanja su pokazala da upravo očevi mogu svojoj djeci prenijeti mutirane gene koji dovode do mentalnih bolesti ili nekih drugih problema s mentalnim zdravljem. Najčešće je riječ o stanjima kao što su hiperaktivnost, shizofrenija ili bipolarni poremećaj. Isto tako, genetičarka Dana Bressette objašnjava da djeca čiji su očevi stariji od 45 godina imaju veću vjerojatnost da će jednoga dana imati poteškoće u učenju te povećanu sklonost depresiji ili anksioznosti.

Spol

Ako tata ikad bude razočaran što nema dječaka ili djevojčicu, to je samo njegova zasluga. Naime, poznato je kako su upravo muškarci jedini odgovorni za određivanje biološkog spola djeteta, kaže Bressette.

Visina

Fizički izgled djeteta često ovisi više o očevim nego majčinim genima. Stručnjaci tvrde da postoji najmanje 700 genetskih varijacija koje su odgovorne za određivanje djetetove visine. Iako ova osobina dolazi iz maminih i tatinih gena, postoje dokazi da tatini geni igraju veću ulogu u određivanju visine. Bressette tvrdi da će vrlo vjerojatno dijete biti visoko kad odraste ako je tata visok.

Pročitajte više