Ovi znakovi otkrivaju da je vaše dijete naprednije od vršnjaka

Foto: Shutterstock

SVAKI roditelj želi najbolje za svoje dijete, pružiti mu sve mogućnosti i luksuze koji su njemu bili uskraćeni. A kako bi djeci omogućili da sve to postignu, mnogi roditelji naglasak nerijetko stavljaju na disciplinu i strogu rutinu. No, stručnjaci upozoravaju kako određene "negativne" ili ''loše'' osobine zapravo znače da je vaše dijete možda već u prednosti.

Neurednost prilikom jela, brbljanje ili velika razigranost zapravo su znakovi da vaše dijete napreduje u razvoju i da postoji velika vjerojatnost da je naprednije od svojih vršnjaka. Bez obzira na to što je takvo ponašanje nešto s čime se roditelji bore i često povezuju s lošim navikama, ono je zapravo dobra stvar. Kako piše Mom Junction, postoje neki ne toliko očiti znakovi koji pokazuju da je vaše dijete emocionalno i intelektualno razvijeno, odnosno naprednije od druge djece njegove dobi.

Ima mnogo energije

Svi znamo da postoje djeca koja su neprestano u pokretu i nikako se ne mogu smiriti. Iako to većini roditelja predstavlja problem jer im je teško neprestano trčati za svojim djetetom, stručnjaci objašnjavaju kako bi upravo ta osobina mogla biti jasan pokazatelj da je dijete naprednije od svojih vršnjaka. Naime, ako vaše dijete pršti od entuzijazma i energije i jedva čeka započeti dan ili se uključiti u svoje omiljene aktivnosti, to je dobar znak.

Drži dugi kontakt očima

Ovaj znak možete primijetiti već u prvim mjesecima djetetova života. Stručnjaci objašnjavaju ako vas vaše dijete dugo gleda u uči, bez skretanja pogleda, to bi mogao biti jasan znak da je inteligentno. Naime, beba koja voli dugotrajan kontakt očima svjesna je svog okruženja i pomno promatra što se događa u njezinoj neposrednoj okolini. Postojanje takve svijesti u ranoj dobi signalizira da se vaša beba ubrzano razvija.

Voli brbljati

Sljedeći put kada svojem djetetu prigovorite da previše priča, sjetite se kako bi to mogao biti jasan znak da je vaše dijete naprednije od svojih vršnjaka. Naime, djeca u naprednom razvoju radije razgovaraju s ljudima koji su stariji od njih, odnosno odraslima. Možda će potražiti učitelja ili starijeg prijatelja u školi za razgovor. Takva djeca sklona su težiti dubokim razgovorima o temama koje ih zanimaju umjesto da se jednostavno igraju s djecom svoje dobi, tvrde stručnjaci.

Ima dobre motoričke sposobnosti u najranijoj dobi

Aktivnosti poput smješkanja, okretanja, pa čak i oblačenja uključuju ključne motoričke sposobnosti kod svakog djeteta. Dakle, svaki napredni motorički razvoj vašeg mališana uključuje rast i jačanje njihovih mišića te kostiju. Isto tako, važno je spomenuti i njegovu sposobnost da s lakoćom istražuje svijet oko sebe. Jedno istraživanje provedeno na ovu temu pokazalo je da se dobre motoričke sposobnosti mogu povezati s većom inteligencijom u odrasloj dobi.

Često pokazuje emocije

Nitko ne voli da ga nazivaju plačljivcem. Ali jeste li znali da je biti emotivan i osjetljiv zapravo dobra stvar? Mnoga dosadašnja istraživanja pokazuju da je emocionalna inteligencija djece povezana s njihovim intelektualnim sposobnostima. Dakle, ako je vaše dijete izrazito osjetljivo na emocije, bez obzira na to radi li se o njegovim emocijama ili tuđim, to može značiti da ima visoku emocionalnu inteligenciju, ali i da je mnogo napredniji od djece svoje dobi.

Ima neobične interese

Ako vaše dijete ima neobične interese ili hobije koji odudaraju od hobija njegovih vršnjaka, nemojte ga ni slučajno obeshrabrivati u tome. Naime, ovo je također jedan od znakova da bi vaše dijete moglo biti napredno. Neobičnim interesom dijete pokazuje da je inteligentno i znatiželjno, a ako primijetite da je opsjednuto određenom temom ili da se uvijek bavi određenim hobijem, velika je vjerojatnost da je radoznalo i otvorenog uma. To također može biti znak da je vaše dijete iznimno mentalno razvijeno jer je usredotočeno na široku paletu interesa i sposobno učiti o svijetu oko sebe.

Napravi nered dok jede

Sigurni smo da niste presretni kada vaše dijete napravi nered dok jede, ali to bi zapravo mogao biti dobar znak. Kako objašnjavaju stručnjaci, djeca koja neuredno jedu u prvim godinama života kasnije su inteligentnija i naprednija od svojih vršnjaka. Istraživanje na ovu temu pokazalo je da bebe u dobi od 16 mjeseci uče u interakciji i neredu s predmetima, osobito kada je riječ o hrani. Bebe koje su u intenzivnoj interakciji s hranom bolje razumiju predmete oko sebe i mogu ih lakše prepoznati u budućnosti te u različitim okruženjima.

Pročitajte više