Ovih osam simptoma pokazuje da dijete možda ima ADHD, kaže terapeut

Foto: Shutterstock

DJEČJI terapeut Joshua Terhune na TikTok profilu pod nazivom @kintsugi_counseling objavio je video u kojem je otkrio osam simptoma ADHD-a kod male djece. Kako je objasnio, ovaj se poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje u pravilu dijagnosticira oko sedme godine djetetovog života, iako su neki simptomi vidljivi i mnogo ranije.

@kintsugi_counseling 8 Signs of ADHD in Toddlers. ADHD is a neurodevelopmental disorder, which means they are often born with it. If a parent has ADHD, then their child has a 50/50 chance of having it as well. #adhd #parentsoftiktok #parenting #neurodivergent #teachersoftiktok #specialed #slpsoftiktok ♬ original sound - Joshua Terhune, LMHC

Kako naglašava dr. Terhune, kod neke se djece ADHD zna dijagnosticirati sa samo četiri godine, iako je to nešto rjeđa pojava. Upravo reakcija na početne znakove upozorenja može pomoći u što lakšem i bržem prepoznavanju te samim time olakšati djetetu nošenje s njegovom dijagnozom.

U objavi koja je u kratkom vremenu postala viralna terapeut je istaknuo da su kod djeteta s ADHD-om vidljivi simptomi poput učestalih tantruma koji traju dulje od 15 minuta, agresivnosti tijekom igranja s vršnjacima, problema s koncentracijom, problema s obavljanjem određenih zadataka ili aktivnosti, sklonosti brzom odustajanju, teškog prihvaćanja tranzicije, odnosno promjena te čestih ozljeda zbog velike hiperaktivnosti ili razigranosti.

Još jedan pokazatelj da bi dijete moglo imati ADHD jest taj da roditelji često znaju, nesvjesno ili svjesno, izbjegavati određene situacije jer ih je strah kako će se njihovo dijete ponašati, objašnjava.

Pročitajte više