Ovo je 5 najvažnijih savjeta stručnjaka o prehrani beba

Foto: Shutterstock

AKO imate bebu koja se bliži 6 mjeseci starosti, vjerojatno ste već razmišljali o njenom prvom dodiru s krutom hranom. HuffPost je razgovarao s nutricionističkim i medicinskim stručnjacima kako bi saznao kako se snalaziti u moru informacija.

Uvedite krutu hranu u dobi oko 6 mjeseci

Bez obzira na to kako uvodite krutu hranu, morate početi do dobi od 6 mjeseci. "S nutricionističkog stajališta, sve potrebe mogu se zadovoljiti u prvih šest mjeseci majčinim mlijekom i/ili adaptiranim mlijekom", rekla je registrirana dijetetičarka i nutricionistica Kacie Barnes. "Ali oko 6 mjeseci potreba za podrškom njihovom brzom rastu i razvoju znači da im treba više kalorija i hranjivih tvari nego što mogu dobiti samo od majčinog mlijeka."

Početak ulaska u svijet krute hrane dolazi s dobrobitima za mozak i tijelo. "Osim što osigurava prijeko potrebne hranjive tvari, pomaže bebama da usavrše svoje taktilne motoričke vještine, a čak podržava i sluznicu crijeva da apsorbira hranu koja im je potrebna za rast", rekla je Molly Beitman, klinička dijetetičarka.

Nema potrebe da se roditelji srame zbog upotrebe kupovnih kašica

Hrana za bebe ne mora biti komplicirana ili skupa za izradu ili posluživanje. Lako je napraviti kašicu od bilo čega što taj dan kuhate. No neki roditelji preferiraju kupovnu hranu, barem ponekad, a to je njihova stvar.

Ključne hranjive tvari kojima treba težiti u prehrani beba

Stručnjaci su sugerirali da je traženje sastojaka poput željeza, masti i vlakana dobra polazna točka. "Hrana za bebe često je siromašna željezom, a to je ključna hranjiva tvar jer su se do 6 mjeseci zalihe s kojima su rođene iscrpile", navode.

Drugi važan sastojak je mast. "Hrana za bebe koja je bez masti neće biti toliko zadovoljavajuća, a masnoća je ključna za razvoj njihovog mozga i središnjeg živčanog sustava", rekla je Barnes. "Uvijek imajte masnoće u svakom obroku, čak i ako je to samo žličica ulja avokada ili maslinovog ulja umiješanog u pire, maslac od kikirikija ili nekog drugog orašastog ploda, ili su to fino mljeveni orašasti plodovi."

Također biste bebama trebali posluživati hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, koje su važne za razvoj mozga", objasnila je. "Probajte ulje algi ili masnu ribu poput lososa i sardina."

Odaberite širok izbor okusa, od gorkog do slatkog

"Raznolikost prehrane bi mogla biti najvažnija", rekla je registrirana dijetetičarka i nutricionistica Jennifer Anderson. "Što je više različitih okusa, tekstura i mirisa, veća je vjerojatnost da će bebe nastaviti jesti raznovrsnu hranu kad budu starije i pokazati manje izbirljiva prehrambena ponašanja", objasnila je.

"Umjesto da se usredotočite na ono što beba jede svaki dan, korisno je pogledati što beba jede tijekom tjedna", rekla je Anderson. "Ako roditelj za vrijeme obroka servira raznovrsnu hranu iz svih grupa hrane i dopušta svom djetetu da odluči koliko će jesti, vjerojatno će dijete dobiti hranu koja mu je potrebna."

Znajte kada je vrijeme da se odmaknete od kašica

"Ne mogu dovoljno naglasiti važnost izlaganja beba raznim teksturama od samog početka umjesto da predugo nudite kašice", rekla je registrirana dijetetičarka Natalia Stasenko. "Pobrinite se da prijeđete na razne teksture u roku od nekoliko tjedana od početka dohrane jer su bebe spremne za učenje i rado će se izložiti izazovima u ovoj dobi", objasnila je.

"Nakon dobi od 6 mjeseci preporučujem da bebe počnu jesti istu hranu kao i njihovi roditelji. Različiti začini mogu se dodati u obrok", zaključila je Stasenko.

Pročitajte više