Ovo je 5 neobičnih, ali posve normalnih stvari kod novorođenčeta, kažu pedijatri

Foto: Pexels

IAKO roditelje ponekad znaju poprilično zabrinuti, neobične stvari kod novorođenčeta uglavnom su sasvim normalna pojava i nisu razlog za paniku. Kako objašnjavaju pedijatri, ponekad beba radi nešto što njezinim roditeljima na prvi pogled može izgledati neobično ili opasno, ali je zapravo u većini slučajeva uobičajena stvar te prolazi sama od sebe. Evo o kojim se pojavama radi.

Crna ili zelena stolica

Bebina prva stolica obično je crne boje, a naziva se mekonij. Iako se mnoge mame u rodilištu preplaše kada vide crnu boju stolice, to je sasvim normalna pojava koja nestaje nakon nekoliko dana.

Isto tako, ponekad se javlja i zelena stolica koja također nije razlog za zabrinutost. Naime, ona se pojavljuje zbog neke namirnice iz majčine prehrane koja može rezultirati upravo zelenom stolicom. Zelenu stolicu mogu uzrokovati i lijekovi poput antibiotika ili dodataka željeza koje mama uzima, a koji utječu na apsorpciju hranjivih tvari u crijevima.

Štucanje

Bebino štucanje često se osjeti tijekom trudnoće i može se nastaviti i nakon rođenja. Vjerojatno će se pojaviti nakon hranjenja i ponekad može potrajati uistinu dugo, zbog čega se neki roditelji znaju zabrinuti. Međutim, pedijatri objašnjavaju kako je štucanje uzrokovano grčem dijafragme i kod beba je sasvim normalna pojava. Isto tako, one će s vremenom prerasti ovo učestalo štucanje.

Kihanje

Novorođenčad je također sklona čestom kihanju, zbog čega roditelji pogrešno misle da je razlog bolest ili alergija. Naime, u većini slučajeva, ova je pojava potpuno bezazlena te prolazi kako dijete raste. Kako objašnjavaju pedijatri, novorođenčad ima male nosnice pa im sve male čestice prašine, nakupine sluzi ili zaostala amnionska tekućina od poroda mogu biti dovoljni da izazovu kihanje.

Prištići

Prištići nisu samo za tinejdžere već se znaju pojaviti i kod beba, uglavnom oko dva do tri tjedna starosti. Obično se pojavljuju na bebinim obrazima i nosu, ali se mogu pojaviti i na čelu, bradi, tjemenu, vratu, leđima ili prsima. Neonatalni prištići općenito nisu razlog za brigu i obično nestanu sami od sebe za nekoliko tjedana ili mjeseci.

Strabizam

Iako se mnogi roditelji znaju zabrinuti zbog ovoga, bebe većinom imaju razroke oči u prvih nekoliko mjeseci života i to nije razlog za posebnu zabrinutost, objašnjavaju pedijatri. Naime, oni tvrde da je normalno za bebe da imaju strabizam u prvim mjesecima života, a ova pojava uglavnom nestaje do navršetka prve godine. U slučaju da potraje duže, potrebno je obaviti pregled vida.

Pročitajte više