Ovo je najbolja hrana za bebin mozak

Foto: 123RF

NEKE su namirnice doista krucijalne za razvoj bebinog mozga. 

U prvih nekoliko mjeseci života s bebama se stvarno svašta događa. Njihov rast i razvoj toliko je brz da roditelji često nisu ni svjesni što se sve dogodilo i što su možda trebali napraviti da bi svojoj bebici pružili baš ono najbolje što joj treba u tom procesu razvoja. 

Kako bi roditelji razumjeli što bebe trebaju, iz American Pediatrics Academy, među ostalom, daju niz preporuka za hranu koja osigurava zdrav razvoj mozga u prvih 1.000 dana njihovog života. 

>>Nova pravila dohrane: Crveno meso bolje je od bijelog, a masnoće su i više nego poželjne<<

Dakle, i kad je o prehrani riječ, prve tri godine života jako su važne, a dok prvih šest mjeseci bebe žive na majčinom ili adaptiranom mlijeku, od kud dobivaju sve što im je potrebno, nakon tog perioda postaje jako važno što će djeca jesti. Zato što je neophodno da iz hrane dobivaju dovoljno proteina, cinka, željeza, folne kiseline i drugih vitamina, dok su polinezasićene masne kiseline od još veće važnosti, jer su krucijalne za zdrav razvoj mozga. "Prehrana kojoj nedostaju te hranjive tvari može dovesti do doživotnih problema u funkciji mozga", napominju stručnjaci. 

>>Jaja i meso kao prve namirnice u dohrani beba?<<

Dr. Sarah Jane Schwarzenberg, izvanredni profesor pedijatrije na Sveučilištu u Minnesoti, zato ponovno naglašava da s početkom uvođenja dohrane krutom hranom, bebe uz mlijeko trebaju dodatne izvore, posebno željeza i cinka. U tom su pogledu mesne kašice kao i obrok na bazi žitarica, dobar prirodan izvor i jednog i drugog, ali na tome ne smije stati. To je zato što bebama, pogotovo u razdoblju kad mozak najbrže sazrijeva (od prve do druge godine), tada prvenstveno treba raznovrsna hrana. 

To znači da bi bebe u toj dobi trebale doista jesti što raznovrsnije - od mesa, voća, povrća, žitarica, svih vrsta i oblika, te je to zapravo najbolji savjet koji se može dati roditeljima beba, odnosno djece do tri godine te naravno i kasnije. 

No, dojenčad doista jest u najranjivijoj skupini kojoj više od svega treba raznovrstan izbor, što je općenito puno bolji savjet od onog da bebe trebaju više ili manje određenih vrsta namirnica. Čak i kad pričamo o namirnicama koje svrstavamo u takozvanu superhranu, jer nijedna samostalna namirnica ne može ponuditi toliko širok spektar nutrijenata od prehrane bazirane na raznovrsnom izboru. 

Istraživanja stoga pokazuju koliko je rana prehrana važna za izgradnju zdravog mozga, a nažalost, "ako propustite priliku da svojoj bebi ponudite najbolje u tih prvih 1.000 dana, ne postoji način da to ikako kasnije nadoknadite", naglasila je dr. Sarah Jane Schwarzenberg. 

S tim u mislima, jedini savjet koji možemo pružiti roditeljima malih beba je to da od prvog dana dohrane uvedete i nastavite uvoditi što više različitih namirnica. 

"Znamo da mnoge mame vole kuhati djeci ono što ona najviše vole, ali to nije dobar način, ako im želite osigurati što više važnih nutrijenata i, naravno, što kvalitetniji razvoj", naglasila je za kraj. 

 

Pročitajte više