Ovo je pet znakova koji mogu ukazati da roditelj i dijete imaju toksičan odnos

Foto: 123RF

IMATI lošeg roditelja može štetiti djeci na više načina. I to ne nanosi štetu samo njima nego i odnosu koji imaju s drugima u svojoj okolini.

Nisu svi sposobni jednako dobro prepoznati nezdravu obiteljsku atmosferu i zato puno braće i sestara ima podijeljena mišljenja o roditeljima, što ponekad rezultira lošim međusobnim odnosima. 

Ovo je pet znakova koji bi mogli ukazivati na toksičan odnos roditelja s djetetom.

Roditelji imaju omiljeno dijete

Prvi i vjerojatno najočitiji znak zbog kojeg neka djeca, ali i odrasli, misle da su njihovi roditelji loši je to što jedno dijete tretiraju drugačije od drugog. 

U tim slučajevima može se primijetiti kako će najdraže dijete imati određenu viziju majke - uvijek pozitivnu - dok će dijete koje je zanemareno ili kojem je iskazano manje ljubavi i naklonosti imati posve drugačiju viziju, gotovo uvijek negativnu.

Djeca misle da je toksično ponašanje normalno

Djeca mogu od malih nogu misliti da je ponašanje njihovih roditelja normalno. 

Naravno, sve dok im se ne pokaže primjer druge obitelji, koji otkriva toksično ponašanje njihovih roditelja.

Djeca jednostavno prihvaćaju toksičnost jer su na to navikla. 

Jednom kada shvate da to zapravo nije zdravo okruženje, to ne jamči da će djetetova braće i sestre osjećati isto. 

Jedno dijete počinje shvaćati problem, dok drugo vjeruje da je obiteljska atmosfera potpuno normalna, što može dovesti i do bratsko-sestrinskih ratova.

Buntovničko ponašanje djeteta prema majci

U obiteljima u kojima majka upravlja odnosima između braće i sestara problemi su odmah iza ugla. 

Razlog za to je taj što se dijete koje se ne osjeća voljeno ili misli da je podcijenjeno odluči redefinirati odnos s majkom na različite načine, poput optužbi, izazova, stvaranja novih pravila i postavljanja granica ili jednostavno tiho protestira.

Majka ovo obično shvati kao prijetnju pa druga braća i sestre moraju odabrati stranu, a obično stanu uz majku. 

To stvara netrpeljivost između braće i sestara te škodi odnosu.

Verbalno zlostavljanje djeteta

Kad roditelji verbalno maltretiraju jedno od svoje djece, ali ne i drugo (ili ih bar manje maltretiraju), to stvara goleme obiteljske probleme i trzavice. 

Sve može započeti roditelj nakon što djetetu kaže loše stvari poput "razočarao si me", "uvijek lažeš", "to je tvoja pogreška" itd. 

Ali može i eskalirati do točke u kojoj roditelji počnu ogovarati svoje dijete suradnicima, prijateljima i drugima samo kako bi imali još jednu temu za razgovor.

Lako je primijetiti kako se dijete koje je zlostavljano osjeća vrlo povrijeđeno, dok ono drugo, koje nije, ne zna za taj osjećaj i ne može se poistovjetiti.

Djeca odabiru vlastiti put

Obično toksični odnosi roditelja rezultiraju time da dijete koje pati izabere novi vlastiti put, što bi moglo značiti napuštanje kućanstva i započinjanje novog života daleko od svega. 

A drugo, više voljeno i cijenjeno dijete i dalje ostaje u dobrim odnosima s majkom ili ocem.

Pročitajte više