Ovo su četiri roditeljska trenda koja ćete češće viđati u 2024.

Foto: Pexels

Posljednjih godina puno se pričalo o helikopter-roditeljima, zabavama otkrivanja spola nerođenih beba i pretrpanim rasporedima djece. Što nam donosi 2024.? Evo nekoliko predviđanja o tome što će biti glavni trendovi u novoj godini.

Sitne prekretnice

Roditelji slave prve osmjehe, prve korake i prve riječi svojih beba, ali od ove godine in bi mogle postati sitnije prekretnice poput odbacivanja dude varalice ili samostalnog obuvanja cipela. Doktorica Tovah P. Klein slaže se da je logično slaviti manje pobjede.

"Razvoj djece odvija se centimetar po centimetar, i obično primjećujemo velike skokove, ali djeci znači ako proslavimo i male stvari", rekla je za Today.

Eliminacijska komunikacija

Prethodnih godina, pedijatri su savjetovali roditeljima da pričekaju dok djeca sama ne pokažu znakove da su spremna skinuti pelene i krenuti na tutu, što je obično između 2. i 3. godine. Ali, metoda ranog odvikavanja od tute, poznata kao eliminacijska komunikacija, doživljava pravi procvat.

Riječ je o metodi koja se godinama slijedi u zemljama kao što su Iran, Vijetnam i Kenija, a uključuje ugađanje bebinim znakovima te stavljanje na tutu već u prvoj godini života.

"To ima smisla jer bebe daju znakove da moraju obaviti nuždu, baš kao što to rade kada su gladne ili pospane", smatra Andrea Olson, osnivačica GoDiaperFree.com.

Nježno roditeljstvo

Gotovo polovica majki i trećina očeva slijedi nježno roditeljstvo, pokazala je anketa Sveučilišta u Michiganu provedena među 2044 roditelja. Čak 78 posto roditelja kaže da želi imati više strpljenja, što je uvelike važno za nježno roditeljstvo.

Umjesto kažnjavanja, današnji roditelji postavljaju granice i ograničenja te daju djeci putokaz za ponašanje i naša očekivanja od njih.

Dijeljenje fotografija djece

Teško je odoljeti objavljivanju fotografija djece na društvenim mrežama, ali sve više roditelja postaje svjesno da time stvaraju digitalni otisak svojih mališana prije nego što su oni uopće sposobni shvatiti što to znači.

Kate Blocker, direktorica istraživanja i programa u Children and Screens: Institute of Digital Media and Child Development, predlaže da dijete pitate za dopuštenje prije nego što nešto o njemu objavite na internetu.

Profesorica prava na Harvardu, Leah Plukett, savjetuje roditeljima da objavljuju samo one fotografije kojih se ne bi sramili da ih vide na jumbo-plakatima uz cestu.

Pročitajte više