Ovo su najčešća pitanja koja brinu novopečene roditelje

Foto: Pixabay

BZ OBZIRA na to koliko ste toga pročitali ili koliko ste savjeta dobili od prijatelja i obitelji, istina je da je sve novo kad se beba vrati kući. Ponekad neće prestajati plakati, kašljati, djeluje vam gladno, ne znate je li joj stolica normalna, vidite mrlju na koži, ima temperaturu i slično.

Ti upitnici iznad glave bit će manji kako beba raste i što je bolje upoznajete. Također, kada imate više od jednog djeteta i steknete iskustvo, stvari postaju lakše.

Najčešće sumnje prema dobi djeteta

Razlozi odlaska kod pedijatra praktički su beskrajni, ali se grupiraju ovisno o dobi djeteta.

Od 0 do 6 mjeseci: Rast djeteta (visina i težina), razvoj, hranjenje, pojave na koži, njega pelenskog područja i cijepljenje. Česti su i probavni uzroci, koji se mogu manifestirati u obliku zatvora, bolova kao što su kolici i hranjenje.
Od 6 do 12 mjeseci: Tijekom ovih mjeseci respiratorni simptomi zauzimaju središnje mjesto, poput sluzi, prehlade, kašlja i čudnih zvukova pri disanju. S prvim pokušajima puzanja dolazi do padova, što stvara veliku nervozu.
Od 1 do 3 godine: Mnogo djece u ovoj dobnoj skupini počinje ići u jaslice. Dolazi nerijetko do problema kao što su prehlade, konjunktivitis, bol u ušima, proljev itd. Postoje i problemi povezani s kožom, kao što su uši, vodene kozice i slično.
Od treće godine nadalje: Polazak u vrtić, djeca međusobno komuniciraju, što čini respiratorne infekcije vrlo čestim razlogom za posjet pedijatru. Tu su još i želučane i crijevne viroze.

Najčešće nedoumice

Koliko god je moguće, izbjegavajte upijanje dezinformacija koje vas okružuju. Konzultiranje o najčešćim nedoumicama u pedijatriji i dobivanje detaljnih informacija od liječnika od ključne je važnosti.

Koliko često trebate dojiti svoju bebu?

Postoji izraz koji se raširio posljednjih godina i za koji ste sigurno već čuli, a to je dojenje na zahtjev. Ako postoji nešto što zbunjuje sve roditelje, to je pitanje hrane. Do prije nekoliko godina govorilo se o vremenu hranjenja, a danas stručnjaci preporučuju hranjenje beba kad god su gladne.

Dojenje na zahtjev je dojenje bez rasporeda ili unaprijed određenog trajanja hranjenja. Svaka beba pokazuje koliko često joj je potrebno hranjenje jer je svako dijete različito.

Također, trajanje svakog hranjenja neće biti isto za sve bebe. Novorođenčad jede sporije, zato su njihova hranjenja obično duža i majke se osjećaju kao da cijeli dan provode na ovom zadatku.

Koliko često morate okupati bebu?

Što se tiče higijene mališana, postavlja se pitanje koliko često ih trebate kupati. Većina obitelji svaki dan odredi vrijeme za rutinu kupanja. Iako ova rutina može biti korisna u jačanju povezanosti s bebom i uspostavljanju ritma, višak higijene može biti kontraproduktivan i iritirati osjetljivu kožu koju imaju mališani. 

U principu, sve dok ne počnu puzati i više komunicirati s okolinom, kupanje 2 ili 3 puta tjedno može biti dovoljno.

Koliko često morate voditi dijete na preglede?

Svaki zdravstveni odjel ima drugačiju rutinu za zakazivanje pedijatrijskih pregleda. Međutim, u tom pogledu postoji dobar konsenzus jer su takve konzultacije ključne za praćenje rasta i razvoja.

Općenito govoreći, pregledi do 18 mjeseci provode se s intervalima od jednom mjesečno, a nakon 2 godine postaju godišnji ili dvogodišnji.

Zašto je važno cijepiti djecu?

Ovo je još uvijek jedno od najčešćih pitanja u pedijatriji. Određeni pokreti protiv cjepiva dobivaju zamah i snažno šire svoje ideje, pa je uvijek dobro vrijeme za objašnjenje zašto su imunizacije potrebne i korisne.

Cjepiva sprječavaju zarazne bolesti koje su prethodno uzrokovale smrt ili nepovratnu štetu mnogim bebama, djeci i odraslima.

Najčešće sumnje u pedijatriji razlikuju se od obitelji do obitelji

Svaka obitelj ima svoja najčešća pitanja vezana za zdravlje djece i važno je o njima razgovarati sa stručnjacima. Važno je naglasiti i da su sve sumnje valjane jer proizlaze iz želje roditelja za kvalitetnijim životom svoje djece.

Pročitajte više