Ovo su najčešće brige koje more buduće majke

Foto: Shutterstock

KAD saznate da je beba na putu, u vama se javljaju mnoge emocije, povrh svega sreća i ushićenje. Ali to ne znači da se neće pojaviti zabrinutost i neizvjesnost. Ovo su najčešći strahovi koje buduće majke osjećaju, prema stanici You Are Mom.

Neizvjesnost o tome kako će proći trudnoća

Taj se strah može pojaviti čim dobijete vijest da ste trudni jer ne znate sa sigurnošću hoćete li se dobro nositi s trudnoćom ili ne. U glavi vam se roji bezbroj pitanja vezanih za porod, kontrakcije, trudove i sve one stvari koje još nikad niste osjetili u tijelu, a sigurni ste da vas čekaju.

Suočavanje s promjenama vašeg tijela

Iako ovaj strah zvuči pomalo površno, postoje mnoge majke koje se stvarno boje promjena u svom tijelu: debljanja, veličine, promjena boje kože, strija i još mnogo toga. Sve to može implicirati važnu emocionalnu promjenu.

Promjena tempa života

Logično, dolazak novog člana u vašu obitelj u potpunosti će promijeniti život koji ste vodili do tog trenutka. To može izazvati neke strahove u vezi s vašom sposobnošću da nosite ulogu majke, sumnje po pitanju odabira roditeljskog stila i nesigurnost oko toga jeste li donijeli ispravnu odluku.

Rizik za vlastito zdravlje

Ovo je ozbiljna i stvarna tema i nema potrebe da se zbog toga osjećate loše. Sasvim je normalno osjećati strah za svoju dobrobit i zdravlje. Ponekad se trudnoća idealizira, a iako je to divno i čarobno razdoblje, to je i vrijeme briga i nelagode.

Potencijalni zdravstveni problemi nerođene bebe

Ovo je jedan od najčešćih strahova novopečenih majki. Iako se vaše dijete još nije rodilo, zabrinuti ste kako se razvija i je li dobrog zdravlja. Ali ova briga ovdje neće završiti, uvijek će biti s vama jer vam je vaše dijete najvažnije.

Kod nekih trudnica taj strah je takav da im može prouzrokovati česte noćne more o bolestima ili malformacijama djeteta, pa i o gubitku trudnoće. Iako te emocije ponekad mogu biti sasvim normalne, ako se često pojavljuju i značajno ometaju kvalitetu života trudnice, vrijedi potražiti stručnu pomoć.

Financijske poteškoće

To je nešto što također izaziva veliku zabrinutost kod roditelja jer, osim brige i ljubavi, rađanje djeteta proizvodi značajne troškove. Na kraju, svim roditeljima je stalo da svojoj djeci pruže najbolji mogući život.

Započinjanje nove faze u životu, doživljavanje važnih promjena i život s neizvjesnošću da će sve biti dobro izaziva veliku zabrinutost. Kada shvatite da većina trudnoća teče i završava bez problema, vaš um uspijeva prevladati te strahove. Stoga je važno da se trudnice okruže pozitivnim ljudima i pričama kako bi izbjegle fokusiranje na priče o negativnim iskustvima.

Pročitajte više