Ovo su rečenice koje toksični očevi najčešće govore svojoj djeci, kažu psiholozi

Foto: Shutterstock

PSIHOLOZI objašnjavaju kako odrastanje s toksičnim ocem često ima negativne posljedice za fizičko, ali i mentalno stanje djeteta. Kako donosi portal Parenting For Brain, ovakav otac prvenstveno je zaokupljen sam sa sobom. Vjeruje da je superiorniji, bolji i važniji od svih ostalih i većinu stvari u obitelji nastoji kontrolirati pa samim time i svoju djecu.

Iako postoje znakovi koji jasno pokazuju da bi otac mogao biti toksične prirode, djeca to često ne mogu prepoznati sve dok ne dođu u odraslu dob. Isto tako, postoje stvari koje svojim mališanima izgovara gotovo svaki toksični otac, a evo o kojim se rečenicama radi.

''Bit će kako ja kažem''

Ovo je jedna od onih rečenica koje jasno pokazuju da sve što toksičan otac misli - to je zakon i toga se treba držati. Iako je sasvim razumljivo i poželjno da roditelji budu ti koji postavljaju određene granice svojoj djeci, toksični otac uvijek stavlja svoje želje, potrebe i zahtjeve u prvi plan. Psiholozi objašnjavaju kako takav otac uvijek inzistira na tome da se stvari odvijaju na njegov način, a sve manje od toga jednostavno je neprihvatljivo.​

Isto tako, pred svoju djecu najčešće postavlja visoke zahtjeve i očekuje trenutno i precizno zadovoljavanje njegovih potreba, bez obzira na to jesu li te potrebe uopće jasno određene. On očekuje da će svi čitati njegove misli i postupati sukladno s njima. Toksični otac rijetko ili gotovo nikad ne razmišlja o drugima, njihovim potrebama ili željama. Po njegovom je mišljenju on jedini i glavni autoritet, a djeca su ta koja se moraju prilagoditi njegovim očekivanjima ili se suočiti s njegovim bijesom, kaznom ili verbalnim napadima.

"Pogledaj kako se ja sada zbog tebe osjećam''

Osim što su mu njegove potrebe i želje uvijek na prvom mjestu, toksični otac također je sklon takozvanim emotivnim manipulacijama u koje često nastoji uvlačiti svoju djecu. Ako dijete napravi nešto što se njegovom ocu ne sviđa ili mu nije po volji, on će koristiti svaku priliku da prebaci krivicu na svoje dijete, bez imalo razmišljanja kako to utječe na njega i njegove osjećaje. Naime, emocionalne manipulacije također su dio emocionalnog zlostavljanja i mogu imati vrlo štetne posljedice na dijete, upozoravaju psiholozi.

''Zašto ne možeš biti poput njega ili nje?''

Još jedna loša navika koju imaju gotovo svi toksični očevi jest neprestano uspoređivanje djeteta s drugom djecom, bez obzira na to je li riječ o njegovim vršnjacima, braći ili sestrama ili susjedima. Toksični otac uvijek će kriviti svoje dijete zbog njegovih nedostataka, čak i onda kada to uopće i nisu nedostaci. Brojna psihološka istraživanja pokazuju da uspoređivanje djeteta s drugom djecom dovodi do nedostatka samopouzdanja kod pojedinca, povećanog rizika od depresije, ali i kasnijih problema u međuljudskim odnosima.

Pročitajte više