Ovo su tri alata za odgoj ljubazne djece

Foto: Shutterstock

RODITELJI vrlo često govore djeci da budu ljubazna prema drugima - pogotovo kada su u pitanju braća i sestre. Ali odgoj djece da budu ljubazna zahtijeva puno više od toga. Ljubazna djeca moraju imati sposobnostt uviđanja emocija drugih ljudi.

Srećom, ljubaznost je moguće usaditi djeci. U nedavnom istraživanju stručnjaci iz Center for Brain Healtha dali su 38 majki da vode svoju djecu u dobi od 3 do 5 godina kroz online program obuke o ljubaznosti. Djeca su završila pet kratkih modula. Istraživači su otkrili da su predškolci bili ljubazniji i empatičniji nakon završene obuke.

"Ljubaznost se ponekad uzima zdravo za gotovo", kaže Stephanie Barca, terapeutkinja pri socijalnoj službi i članica odbora neprofitne organizacije Children's Kindness Network, koja se bavi suzbijanjem obiteljskog zlostavljanja. "Ali to je zaista vještina koja svakom djetetu može omogućiti da pruži veliki doprinos onima oko sebe. To im zauzvrat pomaže da se osjećaju jako dobro i da se ponose sobom."

Evo tri stvari koje čine roditelji koji odgajaju ljubaznu djecu.

Izgradnja emocionalne inteligencije

Iako su ljudi skloni razmišljati o ljubaznosti kao o specifičnoj karakternoj osobini, ona je utemeljena na višestrukom konceptu emocionalne inteligencije - skupu vještina koje omogućuju ljudima da razumiju svoje i tuđe emocije te razviju sposobnost usmjeravanja vlastitih misli i postupaka. Emocionalno inteligentna osoba može točno percipirati i procijeniti što drugi osjećaju i na odgovarajući način kontrolirati vlastite emocije kako situacija nalaže.

Pomaganje djeci da razviju emocionalni vokabular koji im omogućuje da prepoznaju osjećaje i emocije od temelja je sredstvo kojim se djecu usmjerava da postanu ljubazni ljudi.

Hvaljenje djece za pokazanu ljubaznost

Roditelji ne počinju od nule kada uče djecu ljubaznosti. Ako se posvetite uočavanju i afirmaciji trenutaka u kojima djeca pokazuju ljubaznost i ističete kapacitet koji već imaju, stvarate pozitivnu petlju koja potiče ljubaznost da se dalje razvija. Dijete pokazuje ljubaznost, odrasla osoba to primijeti i pohvali ga, a onda pohvala pokreće pozitivnu neuralnu reakciju koja potiče dijete na ponavljanje ljubaznih djela.

Dakako, roditelji moraju i nastojati demotivirati svoju djecu od neljubaznih postupaka učeći ih o negativnim posljedicama takvog ponašanja.

Zajedničko prakticiranje ljubaznosti

Umjesto da djeci samo dajete primjere kako biti ljubazni, u svakodnevnim situacijama dozvolite djeci da sudjeluju u kreativnom procesu izgradnje ljubaznosti njihovim vlastitim tempom.

Pružite im mogućnost da razmatraju alternativna ponašanja vas ili drugih ljudi, da prepoznaju što bi bilo ljubazno u odnosu na ono što se zapravo događa i da sami pronađu načine da iz svake situacije izvuku ono najbolje iz sebe i drugih.

Za stariju djecu volontiranje može biti put do jačanja ljubaznosti. Čak i male geste ljubaznosti mogu napraviti veliku razliku, kako piše stranica Fatherly.

Pročitajte više