Ovo su znakovi postporođajne psihoze kod novopečenih majki

Foto: Shutterstock

Svake godine 1200 novopečenih majki pati od postporođajne psihoze, pokazuje nova studija. Prema podacima Kraljevskog koledža psihijatara, temeljenim na porođajima iz 2022., stanje pogađa između 600 i 1200 žena godišnje.

Što je točno postporođajna psihoza i kako možemo uočiti da netko pati od nje?

Postporođajna psihoza je mentalna bolest koja se javlja odmah nakon poroda.

"To je iznenadna i ozbiljna bolest mentalnog zdravlja koja se javlja u postnatalnom razdoblju, obično unutar dva tjedna nakon poroda. Međutim, postoje slučajevi u kojima može ostati neotkrivena nekoliko tjedana", kaže terapeutkinja Sarah Oliver za Independent.

Postporođajna psihoza može se zamijeniti s baby bluesom, ali je puno ozbiljnija i zahtijeva hitno liječenje. Simptomi mogu varirati od majke do majke, ali se općenito mogu definirati kao iznenadna teška depresija, često popraćena povišenim raspoloženjem i maničnim epizodama.

"Majka se može doimati kao da je vrlo dobro raspoložena, da se osjeća odlično i da je vrlo uzbuđena. Može brzo govoriti i imati puno energije i želje za životom, a onda bi se u sljedećih sat vremena mogla pretvoriti u loše raspoloženu, povučenu, izoliranu i šutljivu osobu. U razdobljima lošeg raspoloženja mogu se pojaviti plačljivost i neutješna tuga", tvrdi Oliver.

Deluzije i halucinacije

Zablude i halucinacije značajke su postporođajne psihoze, a pogođena osoba može imati neobična uvjerenja za koja je malo vjerojatno da su istinita - poput vjerovanja da se događaju nadnaravne stvari.

"Mogu čuti glasove, vidjeti ukazanja i imati vizije; mirisati čudne stvari kojih nema. Može se pojaviti paranoja, a majke mogu postati vrlo sumnjičave i bojati se ljudi kojima inače vjeruju. I obratno, svoje povjerenje mogu poklanjati neprikladnim ljudima ili strancima", nastavlja terapeutkinja.

Nedostatak sna

Postporođajna psihoza također utječe na san. Majka koja pati od tog stanja može imati teškoća s uspavljivanjem, čak i kad je umorna.

Promjene osobnosti

Novopečena majka s postporođajnom psihozom može izgledati kao potpuno drugačija osoba od one koju njeni najmiliji poznaju i prepoznaju; inhibicije mogu biti smanjene i mogu raditi stvari koje inače nikad ne bi činile.

Prema Oliveru, majka vjerojatno neće biti svjesna kako se ponaša i osjeća te možda neće prepoznati da joj je potrebna podrška i medicinska pomoć. Zato, ako uočite neke od navedenih simptoma kod novopečenih majki, odmah potražite liječničku pomoć. Tada se i najgori simptomi mogu povući unutar dva do četiri tjedna.

Pročitajte više