Ozljeda glave kod djece: Pedijatar dijeli pet simptoma koje ne smijete ignorirati

Foto: Pexels

IAKO se roditelji u tim slučajevima jako preplaše, sasvim je normalno da djeca s vremena na vrijeme udare glavom o rubove stola, stranice kreveta ili padnu s povišene površine. Ali ako kao roditelj sumnjate na to da je došlo do ozbiljne ozljede glave, bit će potrebno mnogo više od samo laganog udarca ili bezopasnog pada, tvrde stručnjaci. Kako prenosi Times of India, pedijatar Nihar Parekh objasnio je u kojim je slučajevima potrebno reagirati i potražiti pomoć liječnika.

"Obično djeca do dvije godine starosti imaju savitljive kosti glave koje još nisu srasle. Svaka ozljeda na glavi nije toliko ozbiljna i u većini slučajeva ne izaziva bilo kakve probleme s mozgom'', objašnjava. Ipak, rana dijagnoza je ključna za sprječavanje bilo kakvih ozbiljnih komplikacija, zbog čega Parekh otkriva kako roditelji mogu otkriti moguće ozbiljnije ozljede glave kod djece.

Oteklina na jednom dijelu glave

''Pojava brzo rastuće otekline na jednom dijelu glave može biti znak ozbiljnije ozljede glave kod djece. Ako k tome oteklina raste iz sata u sat, nerazmjerno brzo, trebalo bi odmah otići u bolnicu na daljnje pretrage'', objašnjava pedijatar.

Povraćanje

Ako dijete počne povraćati u prva 24 sata od udarca glavom, to može biti jedan od znakova da je došlo do ozbiljnije ozljede glave te je potrebno reagirati te otići liječniku, savjetuje pedijatar.

Pospanost ili gubitak ravnoteže

Još jedan od znakova, upozorava Parekh, može biti pospanost pri čemu je dijete zapravo budno, ali mu je teško ostajati pri svijesti, izgleda zbunjeno i gubi ravnotežu. To je također znak upozorenja za hitan posjet liječniku. Upravo je zbog toga jedan od najčešćih savjeta praćenje djeteta nakon samog udarca te čekanje barem dva sata prije spavanja kako bi roditelj mogao na vrijeme reagirati.

Krvarenje iz nosa

Jedan od znakova upozorenja unutarnje ozljede glave je krv ili bistra tekućina iz nosa ili uha, tvrdi pedijatar.

Konvulzije

Na kraju, dr. Parekh govori o najtežem i najopasnijem znaku kod ozljede glave, a to je konvulzija ili epileptični napadaj. Konvulzija se javlja kada se mišići tijela stežu i brzo opuštaju te uzrokuju nekontrolirano podrhtavanje tijela. To je znak subduralnog hematoma (SDH), objašnjava.

Pročitajte više