Pali li zaista ona metoda knjige pod jastukom?

Foto: 123rf 

ŠTO vi mislite, ima li logike u toj pradavnoj metodi koju su mnogi znatiželjnici tijekom svog školovanja sigurno probali. Ma barem jednom.

Zaključak?

Rekao bi moj sin – ma moš si mislit!

Ali....

Djelomično je u pravu, ali djelomično i nije. Iako – ne – sama knjiga pod jastukom teško da će spremiti sva ta slova u glavu i tako natjerati dijete da zna bolje, ali postoji jedna savršena veza između knjige i jastuka – a zove se – djeca uče dok spavaju.

To je dokazana činjenica kod beba i stručnjaci se zaista slažu da bebe tijekom spavanja bolje rezimiraju i upijaju naučena znanja i saznanja, ali od toga nisu daleko ni školarci. I zato jastuk i knjiga imaju tu jednu važnu vezu, no ne da knjigu stave ispod njega već da netom prije spavanja, dok spremaju svoje knjige u torbu, samo malo prelete lekcijama koje su danas učili. Tako će netom prije spavanja „razmišljati“ o školi i puno je veća šansa da će im se misli o školi podsvjesno rojiti dok spavaju i da će nakon sna dosta toga što su ma čak i letimično pročitali – ostati u njihovim malim pametnim glavicama. 

A da bi potkrijepili ovu tezu – mi smo pokušali. Kao majci koja voli poštedjeti svoje dijete prije spavanja misleći da mu je koncentracija tada stvarno na minimumu, pomišljala sam od odustanem od pokusa. Ali nisam – i ako je suditi prema dvjema pjesmicama s kojima se jako bori učeći ih na pamet, ovoga puta, zadnja dva puta – pjesmice je znao bez ijednog minusa.

Slučajnost ili ne – probajte i prosudite sami. 

 

Pročitajte više