Pedijatri otkrili koliko vode bi djeca trebala piti s obzirom na dob

Foto: Pexels

BAŠ KAO i odrasli, djeca također trebaju puno vode kako bi stanice u njihovom tijelu normalno funkcionirale. Međutim, roditeljima često može biti teško procijeniti koliko je vode potrebno njihovom djetetu da ostane hidrirano pa su zato pedijatri izradili vodič koji može pomoći da naučite koliko bi vode trebalo popiti vaše dijete s obzirom na dob.

Zašto djeca moraju piti vodu?

Voda je neophodna za održavanje redovite stolice i pomaže u sprječavanju stanja poput infekcija mokraćnog sustava i bubrežnih kamenaca. Ona također omogućuje regulaciju tjelesne temperature. Naime, kada se naša tijela zagrijavaju, zbog visokih temperatura ili fizičke aktivnosti, mozak upozorava znojne žlijezde da proizvode znoj.

U slučaju da dijete tijekom dana ne popije dovoljno vode, njegovo se tijelo hladi isparavanjem znoja s kože. No, ako je dehidrirano, ne dolazi do potrebnog znojenja, što u konačnici dovodi do slabljenja imuniteta te su djeca tada podložnija bolestima.

Koliko vode dnevno popiti?

Kada je riječ o količini vode, stručnjaci su složni. ''Preporučujemo roditeljima da djeci daju onoliku količine vode koliko je to u skladu s njihovom dobi. Važno je napomenuti da bi djeca trebala piti onoliko čaša vode koliko imaju godina, naprimjer dijete koje ima jednu godinu trebalo bi popiti jednu čašu vode dnevno, dijete od dvije godine mora popiti dvije čaše i tako dalje. Djeca od osam godina ili starija trebala bi unositi u prosjeku oko dvije litre vode dnevno. Ove količine ne uključuju druge napitke koje mogu konzumirati u danu kao što su mlijeko i sok'', tvrde pedijatri Dječje bolnice u okrugu Orange (Children's Hospital of Orange County).

Isto tako, pedijatri naglašavaju da za djecu mlađu od godinu dana vrijede neka druga pravila. Odnosno, upozoravaju kako bebe do šest mjeseci ne treba nutkati vodom. Ako dojite, dovoljnu količinu vode dobit će iz mlijeka, a slična je stvar i s bebama koje piju adaptirano mlijeko.

U dobi između šest i 12 mjeseci, odnosno kada dijete počinje s krutom hranom, dovoljno je djetetu dati oko pola čaše vode.

Unos vode prema težini

Iako većina stručnjaka preporučuje korištenje dobi kao primarnog kriterija za malu i mlađu djecu, težina može biti korisna metrika pri određivanju unosa vode za stariju djecu i tinejdžere. Kada je riječ o težini, opće je pravilo da biste trebali pokušati piti oko 30 mililitara vode za svaki kilogram težine. Na primjer, ako vaše dijete ima 50 kilograma, trebalo bi piti blizu osam čaša vode dnevno.

Pročitajte više