Pedijatrica: Ne pogoršavajte izljeve bijesa čineći ovu veliku pogrešku

Foto: Shutterstock

Izljevi bijesa su emocionalne epizode kod djece tijekom kojih izražavaju emocije poput ljutnje, frustracije, tuge i slično. Ponekad roditelji nisu sigurni kako bi reagirali na ove izljeve bijesa, a neka ponašanja ih čak mogu i pogoršati. Srećom, pedijatrica s više od 30 godina iskustva, dr. Cathryn Tobin, upozorila je na veliku pogrešku koja može pogoršati tantrum i moli roditelje da je prestanu raditi.

U objavi na Instagramu navela je: "Ne tjerajte ih da idu u svoju sobu. Prema mom iskustvu, ova fraza zapravo nije učinkovita ni za roditelje ni za njihovu djecu."

Tvrdi da ova fraza može samo dodatno pogoršati situaciju, iako ponekad možda mislimo suprotno. Temeljna ideja iza slanja djece u njihovu sobu jest da sjede sama i razmišljaju o svojim postupcima. Međutim, to bi ih moglo naučiti potiskivanju emocija umjesto da uče kako se nositi s njima.

"Ključno je razumjeti da se mala djeca 'nedolično ponašaju' jer imaju nezrele mozgove i jednostavno nemaju alate koji su im potrebni da izraze ono što žele na prihvatljiviji i učinkovitiji način", objašnjava pedijatrica.

Savjetuje traženje alternativnih rješenja, poput sigurnih kutaka u dnevnom boravku, sobi ili bilo kojem drugom "sigurnom mjestu" koje djeca odaberu.

Pročitajte više