Pedijatrijske ordinacije pune, gomila djece ima gripu i RSV

Foto: EPA

Epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo bilježe brojne virusne i bakterijske infekcije. Osim odraslih, na vrućicu, kašalj i curenje nosa žale se i djeca. Najviše je oboljelih od prehlade, gripe i respiratornog sincicijskog virusa, što se ipak nije bitno odrazilo na broj djece u vrtićima i školama.

"Za sada nismo uočili bitno smanjen broj prisutne djece koja su upisana u naš vrtić. Naši roditelji imaju obvezu javiti ako su djeca bolesna, ali nismo uočili povećane prijave respiratornih bolesti. Trenutno od 20 odgojitelja imamo dva bolesna, tako da ne možemo govoriti o alarmantnoj situaciji vezanoj uz respiratorne bolesti", kaže nam ravnateljica Dječjeg vrtića Mali istraživač, Ljiljana Vukšić.

U većini škola sve je uobičajeno

Što se Zagreba tiče, zdravstvena situacija u Osnovnoj školi Gustava Krkleca je dobra, nema povećanog broja oboljele djece i učitelja, potvrdila nam je ravnateljica Marija Luković. Isto vrijedi i za Osnovnu školu Ante Kovačića.

"U osnovnim školama u ovo doba uobičajena su oboljenja, no nismo primijetili odstupanja od prosjeka, niti među učenicima, niti među djelatnicima," tvrdi ravnateljica Jadranka Salopek.

Ravnatelj XV. gimnazije Nikola Dmitrović potvrđuje da ni među srednjoškolcima nema masovnijih izostanaka.

"U ovom trenutku nismo uočili povećan broj izostanaka učenika. Pojedinačni slučajevi viroza po razredima su prisutni, ali nema grupiranja. Nastavnici su većinom u školi, uz sporadične slučajeve gripe i respiratornih bolesti", izjavio je za Index.

U južnijim dijelovima zemlje također nema problema. U Osnovnoj školi Murterski škoji na Murteru nisu se suočili s manjim brojem učenika po razredima.

"Uvidom u dnevnik na današnji dan, odsutno je ukupno 11 učenika (škola ima 15 odjela i 206 učenika). Od početka tjedna broj izostanaka kreće se između 7 i 12, ovisno o danu, tako da se ne radi o bolestima. Trenutno je samo jedan djelatnik bolestan", odgovorila je na naš upit ravnateljica Ivana Finka.

>> Haraju respiratorne bolesti. Kako prepoznati koju imate? Donosimo tablicu simptoma.

U Osnovnoj školi Ivana Gundulića u Dubrovniku također nije bolesno više učenika i djelatnika u odnosu na prethodne godine u ovo doba.

"Imamo bolesnih učenika i djelatnika, međutim, u ništa većem broju od prethodnih godina u ovo vrijeme. Obično se radi o temperaturi, grlobolji, prehladi", rekla nam je ravnateljica Vedrana Elez.

Pedijatrica: Imamo poprilično velik broj akutno bolesne djece

U pedijatrijskim ordinacijama itekako je povećan broj malih pacijenata.

"U našoj ambulanti poprilično je veliki broj akutno bolesne djece, visoko febrilnih i s respiratornim te gastrointestinalnim simptomima. Porastao je broj oboljelih od gripe i RSV infekcije", za Index govori Marina Kokić Golub, dr. med. spec. pedijatar.

Dr. Kokić Golub savjetuje roditeljima da bolesnu djecu ne šalju u kolektiv.

"Skidajte temperaturu odgovarajućim dozama lijekova, a ako niste sigurni u dozu, konzultirajte liječnika. Važno je da su djeca dobro hidrirana, da se čiste dišni putevi, kao i da dijete miruje. U slučaju teškog skidanja temperature, klonulosti djeteta, otežanog disanja, obavezno se javite liječniku", poručila je pedijatrica.

>> Kako uočiti simptome respiratornog sincicijskog virusa kod djece?

Kako bi pokušali ojačati imunitet djece i spriječiti obolijevanje, neki roditelji posežu za dodacima prehrani za jačanje imuniteta. Njihova djelotvornost još uvijek nije utemeljena na dokazima.

"Za sve dodatke prehrani konzultirajte se prije toga s svojim liječnikom", poruka je dr. Kokić Golub.

Pročitajte više