Pet praktičnih savjeta za sigurnost djece i tinejdžera na internetu

Foto: Pexels

Internetska sigurnost ponekad se može činiti kompliciranom, ali postoje mjere koje možemo poduzeti kako bismo osigurali da djeca i tinejdžeri ostanu sigurni na internetu.

Od redovitog razgovora do postavljanja roditeljskog nadzora, ovo je pet savjeta za njihovu sigurnost.

1. Redovito razgovarajte

Internet i uređaji velik su dio života djece pa je važno da redovito razgovaramo o tom dijelu njihova života.

Možemo ih zamoliti da nam ispričaju nešto o svojoj omiljenoj videoigri ili sadržaju koji vole gledati. Trebamo normalizirati razgovore kako bi djeca dobila osjećaj da nam se mogu povjeriti.

2. Igrajte se i učite zajedno

Dječji interesi često se mijenjaju kako ona rastu, posebice kada je u pitanju tehnologija. Kada razgovaraju o igranju najnovije videoigre ili korištenju najnovije aplikacije, možemo provesti obiteljsko vrijeme igrajući se s njima.

Kada pokažemo zanimanje i razumijevanje za njihove interese, lakše će nam se obratiti ako im zatreba pomoć.

3. Iskoristite roditeljski nadzor

Roditeljski nadzor ima mnogo oblika, ali ga ne koristi svaki roditelj. Ovaj alat omogućava roditeljima da zaštite svoje dijete tijekom korištenja različitih digitalnih sadržaja.

Sustav roditeljskog nadzora može se postaviti na uređajima, aplikacijama, različitim platformama i u trgovini aplikacija.

4. Vršite provjeru uređaja

Bilo da su djeca upravo dobila novi uređaj ili koriste isti već godinama, provjera uređaja može im pomoći da ostanu sigurna. Provjera najnovijih ažuriranja i deinstaliranje nekorištenih aplikacija neki su od načina na koje roditelji mogu vršiti provjeru uređaja, piše Amazon News.

5. Redovito pregledavajte uređaje

Kako djeca rastu, mijenjaju se i njihovi interesi. Zbog toga je važno redovito pregledavati postavke uređaja i aplikacija. 

Dobna pravila u aplikacijama mijenjaju se s rođendanima, kao i ograničenja i pravila. Nove igre i platforme često mogu privući pažnju djece. Dakle, važno je pitati ih o ovim promjenama kako bismo ih mogli zaštititi.

Važno je da djeca razvijaju digitalnu pismenost kako bi se uspješno nosila s izazovima internetskog okruženja. Kroz ovih pet praktičnih savjeta možemo aktivno doprinijeti sigurnosti djece i tinejdžera na internetu.

Održavanjem komunikacije i praćenjem njihovih interesa možemo ih bolje zaštititi i potaknuti na odgovorno ponašanje online.

Pročitajte više