Pet vrsta svađa kroz koje prolaze svi novi roditelji

Foto: Pexels

NAKON dolaska prinove, povišene emocije i kronični nedostatak sna zajamčeno će prouzrokovati određene tenzije između novih roditelja. Postoji pet područja koja postaju jako bitna za svakodnevno funkcioniranje novih obitelji, a izgledno je da ćete se oko barem jednog područja posvađati s partnerom. U nastavku dajemo pregled tih pet područja i objašnjenja psihoterapeuta Aarona Balicka kako prevladati svađu.

1) "Ja radim većinu posla!"

PROBLEM: Oboje ste se navikli na ulogu novog roditelja - žrtve. Tko je više umoran? Tko se češće budi ili češće mijenja pelene? Tko više zaslužuje slobodnu večer s prijateljima?

RJEŠENJE: "Jedan od najboljih sastojaka u odnosu je zahvalnost i prepoznavanje truda koji partner ulaže", kaže Balick i savjetuje: "Pokušajte zahvaliti partneru na nečemu uobičajenom što je napravio i time mu dati do znanja da primjećujete trud koji ulaže u kućanstvo. Važno je imati na umu da poštena podjela zadataka ne znači nužno da oboje radite iste zadatke."

2) "Želim ovo napraviti na svoj način!"

PROBLEM: Odrasli ste u jednom stilu odgajanja djeteta, koji su vam postavili vaši roditelji, dok je vaš partner odrastao u nekom drugom. Sukob kultura i stavova nedvojbeno će se dogoditi u trenutku kada se spomene dojenje, način odgoja ili nečeg trećeg, a problem će se stvoriti zbog toga što ste oboje uvjereni da ste u pravu.

RJEŠENJE: "Roditeljstvo se ne svodi na to da napravite pravu stvar za sebe kao odraslu osobu, nego da kreirate najbolju okolinu za svoje dijete", objašnjava Balick. Na početku odnosa i vi i vaš partner morali ste prihvatiti način na koji se onaj drugi ponaša (možda je jedna osoba introvertna, a druga ekstrovertna). Isto tako, sada se morate pomiriti i naučiti razumjeti različite ideje o roditeljstvu. Ako postoje razlike u stilu odgoja, pokušajte se razgovorom dogovoriti o najboljem pristupu. U odgoju djece izuzetno je važno da nastupate kao tim, jedinstveno.

3) "Danas je red na moju mamu da pričuva djecu."

PROBLEM: Ako ste vi bliski sa svojom obitelji, a vaš partner nije, vrlo lako bi vam se moglo dogoditi da imate potpuno različite poglede na to koliko želite prisutnost djedova i baka u odgoju djece. Uz to, pojavljuje se i sukob na relaciji vaše majke protiv njegove. Moguće je da će vama biti puno ugodnije povjeriti dijete svojoj majci, a da vaš partner to neće smatrati poštenim.

RJEŠENJE: Balick sugerira da pokušate njegovati odnos koji neće izgledati kao čisto odrađivanje obaveze prema roditeljima jer to može stvoriti nepotrebne tenzije. "Vi i vaš partner morate biti iskreni o svojim osjećajima i strahovima, raspraviti ih te zajedno donijeti odluku što i kako želite napraviti. Iako sigurno svi imamo određene probleme sa svojim roditeljima, pokušajte djeci dozvoliti da sama razviju svoj jedinstveni odnos s djedovima i bakama."

4) "Zašto beba ne može spavati u svojoj sobi?"

PROBLEM: U prvih nekoliko tjedana budit ćete se svakih nekoliko sati da biste nahranile bebu i normalno je da vam kolijevka bude pokraj kreveta. No isto tako je i uobičajeno da vaš partner smatra da to svima nepotrebno narušava san.

RJEŠENJE: "Pokušajte se boriti protiv umora na drugačije načine", kaže Balick. "Jedite dobro, pijte dovoljno tekućine i pokušavajte odspavati kad god vam se za to ukaže prilika. Budite jasni o potrebama djeteta, ali i o vlastitim potrebama. Nemojte očekivati da partner čita vaše misli. Objasnite zašto vam je potrebno da dijete bude pokraj vas, i praktično i emocionalno."

5) "A što je sa mnom?"

PROBLEM: Bili ste toliko zaposleni hraneći dijete, presvlačeći ga i pokušavajući shvatiti njegove potrebe da ste u potpunosti zanemarili partnera. Kao posljedicu toga, on sada zanovijeta da mu više ne pridajete nikakvu pažnju, a duboko u sebi ste svjesni da je u pravu.

RJEŠENJE: "Činjenica je da, nakon što vam se rodi dijete, stvari više neće biti kao ranije. No to ne znači da ne možete poduzeti mjere da prevenirate da dijete dominira svim aspektima života. Ono vam mora biti na prvom mjestu, no planirajte i napravite vrijeme koje ćete posvetiti sebi i svom partneru. Nastavite izlaziti, povremeno angažirajte baka-servis i održavajte vezu. Iznenadit ćete se kada vidite koliko vašem odnosu mogu pomoći jedna ili dvije večeri mjesečno u kojima ćete biti sami", zaključuje Balick.

Pročitajte više