Pitali smo roditelje kupuju li šibe za svetog Nikolu: Nikad pa ni tad

Foto: Hana Kajari/Index

Bliži se sveti Nikola, a s njim stiže i Krampus, koji zločestoj djeci ostavlja šibe kao znak upozorenja da bi trebala biti bolja. Prema legendi germanskih plemena, Krampen je dobrodušni vražićak, a sa šibom dolazi samo u Austriju, Sloveniju i Hrvatsku.

Roditelje smo upitali kako gledaju na kupovinu šiba, odnosno stavljaju li ih u čizmice svoje djece. Mišljenja su prilično podijeljena, donosimo ih u nastavku.

"Šibu do sada nikad nisam kupovala, ali ove godine hoću. Sin ima 4 godine i imamo kalendar kojim odbrojavamo dane te svaki dan, ovisno o njegovom ponašanju, stavljamo crvene i zelene točkice. Pošto je crvenih isto puno, onda mora doći i Krampus te ostaviti šibu."

"Ovisno o inspiraciji, poruka koju šiba šalje mi baš i nije ok jer djecu učimo da nasilje nikad nije prihvatljivo. S druge strane, to je tradicija i ukras."

"Sinu sam prije kupovala šibe, ali sam prestala jer sam primijetila da mu je to počelo smetati na neki način."

"Šibu nikako jer nema smisla pokloniti istu. Asocijacija na šibu je batina, a to ne prihvaćam."

"Šibu kupimo uvijek zato što i sami znaju da nisu uvijek poslušni i što će dobiti."

"Šibe ne, kažem im da su dobri, da njima to ne treba."

"Šiba je obavezna jer nas podsjeti da uvijek možemo bolje i više!"

"Šiba je obavezna, i klincima i mužu."

"Šibe nisam nikad kupovala - em je smiješno skupa, a ne mogu je baciti u kompost, em moja djeca ne razumiju njezin koncept, barem nisu prije dok su bili manji jer ne dobivaju batine. Kći je prvi put dobila kod bake i rekla: 'Mama, vidi, čarobni štapić!'"

"Šibu ne kupujem, kao ni moja mama nekad. Uberem neku u voćnjaku, stavim mašnicu i to je to. Šiba mi nikad nije bila prijetnja ili strah, ona je simbolika. Mi smo se nekad igrali tim šibama (uvijek smo dobivali od svetog Nikole šibu, mandarine, čokoladu i čarape). Moja djeca će dobiti šibu."

"Šibe nikad, pa ni tad, apsolutno sam protiv i ne vidim smisao osim zastrašivanja. Šibe sam apsolutno svima zabranila."

"Ne šiba. Ne kužim koji je štos sa šibom."

"Moja kći ima teoriju da dobra djeca dobiju zlatnu šibu, a zločesta srebrnu."

"Šiba da, iz razloga što nisu uvijek bile dobre. Ne, ne tučem ih, nego im to bude samo 'opomena' da mogu popraviti ponašanje i da mogu biti bolje u određenim situacijama."

"Ne, ne kupujem šibe jer smatram da fizičko zlostavljanje nije način odgoja, čak niti prijetnje time. Ako daš šibu, poručuješ da će dobiti s njome. Uz to, mislim da nijedno dijete nije rođeno zločesto. Ako je dijete zločesto, roditelj bi se trebao preispitati u svom odgoju."

"Šibu nisu nikad dobili. Mislim da je šiba simbolika za popravljanje ponašanja, a ne za fizičko kažnjavanje."

"Ne pada mi na pamet kupiti šibu."

"Ne, jer djeca nisu zločesta, zli su samo odrasli. Ako su neposlušna, ne kažnjavam ih sigurno šibom. Ne kažnjavam ih općenito u tom smislu, imaju time-out, pa ni ne kuže konotaciju šibe. Ovako općenito, mislim da bi si oči iskopali u igri s njom."

"Ja sam kao mala obožavala dobiti šibu. Mama bi uvijek našla najljepše ukrašenu, s mašnicama, sprejom... Malome, koji ima pet godina, još nisam kupila ni jednu, možda ću ove godine."

"Šiba je tradicionalna jer Sveti Nikola i Krampus hodaju zajedno. To je neka tradicija i održavam je."

"Šiba obavezno, jer kad ju pretprošli put nije dobio, tulio je kao kišna godina jer, citiram, 'jedini nije dobio šibu'."

"Šibu ne kupujemo, beskorisna je. Potrošim lovu na nešto što se baci za tri dana."

"Ne, šibama nikad nisam dobila, nisam ni sama pobornik."

"Zna se da šibu donosi Krampus ako su djeca bila zločesta, ali to ne znači da će dobiti batine s njom."

"Ne baca mi se novac na lakirano granje s plastikom."

"Ne kupujem šibu jer stvarno ne znam što bih s njom, ni ja, ni curke."

"Šiba nikad, pa ni onda."

"Šibe ne kupujem i ne stavljam. To sam radila jedino iz fore mužu, dok nismo imali djece."

"Šiba je obavezna, ona je simbol svetog Nikole, barem nama."

"Ne kupujem šibe. Već godinama imam iste. Ja kažem da je to ukras, da se vidi u kojoj je čizmi, a i poklon."

"Šibu ne kupujem. Od malena sam ih učila da Krampus ne postoji i ne vidim smisao toga. Osim toga, skupa je. Bacanje novaca."

"Šibu mu donese moja mama, nikad nije ni dobio batina, niti će. Kaže da je to štapić, ne smeta me."

"Šiba ide obavezno, i mužu i meni. Svakome po zasluzi. Kad čitam ove komentare vezano uz šibu, nije mi dobro. Dobivala sam ju svake godine do svoje 17. godine. Onda je mama umrla pa više nisam. Šiba je običaj, simbol zlatnika koje je po legendi sveti Nikola ubacio kroz dimnjak djevojkama. Krampus je isto dio folklora, kao i šiba."

Pročitajte više