Pitate se jeste li spremni za bebu? Postavite si ova pitanja

Foto: Shutterstock

NEKI ljudi od malih nogu smatraju da im je suđeno da imaju djecu, ali za druge se ne radi o jednostavnoj odluci. Naime, u pitanju je potpuna promjena života i novo ljudsko biće za koje ste odgovorni 24 sata dnevno. Svakako, nije loše postaviti si neka od ovih pitanja da biste zaista zavirili u sebe i otkrili jeste li spremni za tako veliku životnu promjenu.

Volim li djecu ili uživam li u društvu djece?

"Nalazite se u redu u trgovini kad uočite prekrasnu bebu koja brblja u kolicima, a pored nje je sestra koja upravo proživljava tantrum. Koja je vaša trenutna reakcija? Ako promislite da biste se mogli nositi s tim, onda je možda vrijeme za bebu", kaže pedijatrica dr. Candice Jones za Romper.

Ali pazite, kaže ona. Čak i ako je vaš odgovor snažno "da", vaša će vas djeca ponekad natjerati da se preispitujete, ali to je sasvim normalno.

Želim li imati djecu?

Prije nego što se zapitate jeste li spremni imati djecu, zapitajte se želite li ih uopće. Zavirite duboko u sebe kako biste otkrili je li rođenje djeteta nešto što zaista želite ili je to ono što se od vas očekuje.

Imam li vremena posvetiti se bebi?

Jones kaže: "Roditeljstvo je jednako žrtvovanju vremena, resursa i energije." Ne može se poreći da će vas roditeljstvo iscrpiti više nego što ste ikad pomislili da je moguće, ali treba gledati unaprijed i znati da su teške faze prolazne. Uzmite si neko vrijeme da dobro razmislite o ovoj stavci.

Koliko dobro se brinete o sebi?

Smatrate li da je svakodnevica potpuni izazov, beba će vam možda dodatno zakomplicirati život. "Ako imate poteškoće u brizi za sebe, možda će vam tako biti i kad beba dođe na svijet", rekla je Jones. "Usredotočite se na to da se saberete prije nego što donesete tu veliku odluku."

Imam li ili mogu li uspostaviti sustav podrške koji će mi pomoći kad mi to bude potrebno?

"Iako roditeljstvo donosi osmijehe koji tope srce, uspomene na cijeli život i ljubav bez granica, ono donosi i prave izazove", kaže za Romper pedijatar dr. Harvey Karp. Puno je lakše ako imate nekoga na koga se možete osloniti kad zagusti.

Jesam li emocionalno spremna za bebu?

Duge i besane noći, vrištanje i plač. "Majčinstvo može dovesti do vrtloga emocija i osjećaja da idete u krug, a umor i frustracija se samo nakupljaju", kaže dr. Karp. "Ipak, morate biti emocionalno spremni da biste se uhvatili u koštac s tim." Ako osjećate da ste dovoljno jaki da se nosite sa svim emocijama koje dolaze s roditeljstvom, možda je vrijeme za razgovor s partnerom.

Mogu li si financijski priuštiti brigu o djetetu?

Čak i ako planirate dojiti ili imate blisku osobu koja će vam od svog starijeg djeteta prosljeđivati sve što vam može zatrebati, i dalje vam ostaje jako puno troškova koji dolaze s brigom za dijete.

Napravite proračunsku tablicu kako biste izračunali koliko vi i vaš partner zarađujete, procijenite svoje životne troškove i provjerite je li ono što je preostalo dovoljno za uzdržavanje djeteta.

Zašto želim imati djecu?

"Postoji mnogo razloga zbog kojih biste se mogli odlučiti za roditeljstvo, a neki su izgradnja obitelji, nastojanje da se spasi odnos s partnerom, osjećaj neispunjenosti i nastojanje davanja smisla svom životu, potreba za privrženošću, želja za stvaranjem novog života s osobom koju volite... Važno je znati što vas pokreće u tome. Bit će vam lakše suočiti se s izazovima ako znate svoje motive", smatra dr. Karp.

Pročitajte više