"Pokloni koje naša djeca sigurno NEĆE dobiti za Božić"

Foto: 123rf

ZNATE kako to ide – bliži se Božić, a roditelji unatoč vlastitom obećanju samima sebi opet rade istu grešku pa mahnito traže super najpopularnije, bez obzira na cijenu poklone – samo da djeca dobiju najbolje, najveće i najmodernije. E pa – mi sigurno nećemo biti jedni od njih! 

Napisala je to mama u tekstu koji je objavljen na Huffington postu, a koji je u kratkom roku da nadu i drugim roditeljima koji očito misle isto. 

Hoćemo li biti bezobrazni prema svojoj djeci? Možda i hoćemo, ali nije nas briga. Možda će biti malo razočarani, možda će hodati za nama sa suzama u očima i govoriti „ali svi drugi to imaju“ – naš će odgovor biti – onda se odi igrati u tuđu kuću. Vi ste dobili ovo!

I to zato što je svaki Božić isti. Super skupe lutke i njihovi dodaci, super junaci i njihovi dodaci, Lego kocke s kojima roditelji više ne mogu izići na kraj, i naravno – neprežaljena želja da ove godine pod borom nađu psića. I definitivno u prilog svemu ne ide i ove godine očito toliko popularan Elf from the Shelf. Ništa od toga djeco draga – nećete dobiti!

Zašto ne lutke i superjunaci? 

Sve što je mega popularno je i mega skupo, a realno, svako dijete u svojoj kolekciji već ima barem dva-tri skupa primjerka jednih ili drugih ljepotica ili junaka. 

Djeca ionako uglavnom zažele isto, svakome tko ih pita, pa su šanse da od nekoga od rodbine dobiju neke jeftinije verzije istoga  - ogromne. Što znači da neće biti zakinuti. 

Zašto ne psić pod borom? 

Ili maca ili zeko ili nešto treće. Jako je slatko imati kućnog ljubimca i toliko je dokaza koliko je taj suživot dobar za obje „vrste“, ali ako su djeca još premala da bi se o njima propisno brinula – neka onda radije pričekaju još koju godinu. 

Zašto ne super iPhone? 

Veća djeca koja već imaju i koriste se mobitelima u onoj njegovoj originalnoj svrsi, tada im sigurno ne treba novi svake godine. Čast iznimkama i potrebama, ali djeca koja glume velike pa za Božić očekuju i novi iPhone – razmislite malo, treba li im to. Nisu li već ionako malo previše ovisni o svim gadgetima? 

I na koncu, što će djeca dobiti? 

Sve navedeno djeca u manjoj ili većoj mjeri već imaju, pa iako bi ih ostvarenje njihovih želja obradovalo, tko kaže da ih ne bi obradovalo i nešto drugo? 

Zato će naša djeca dobiti puno prilika za nova iskustva – dobit će karte za kazališnu predstavu, knjige,  pretplatu na sate jedrenja, sin rukavicu za bejzbol, a kćer hulahup. Pokloni koji će cjenovno možda i biti u rangu sa skupom lutkom, ali, priznat ćete – daleko bolji, efikasniji, iskustveniji – i za što više uživanja na zraku. 

Zašto bi Božić morao donijeti samo „zimske“ igračke i zašto bi djeca trebala dobiti 17 poklona kao dokaz koliko ih volimo? 

 

Pročitajte više