Polpete od tikvica. Brzo, ukusno i zdravo! mmm…

Foto: 123rf 
 
OVO je jedna od rijetkih vrsta povrća koja je u potpunosti iskoristiva. Kora tikvice u sebi krije brojne hranjive sastojke, baš poput njenog mesa i sjemenki. Tikvice možete spremati na jako puno načina. Kako god da ih spremite tikvice će biti jako ukusne, a uz to su  jako zdrave i ljekovite. Energetska i nutritivna vrijednost sirovih tikvica je izuzetno velika. Osim ugljikohidrata, proteina i masti, one u sebi sadrže i sljedeće minerale: mangan, magnezij, fosfor, bakar, željezo, cink i kalcij. Također su odličan izvor vitamina C, a pored njega sadrže i vitamine B kompleksa, tiamin, pantotensku kiselinu, folnu kiselinu, te vitamin K. Tu su još dijetalna vlakna, lutein, zeakstantin, te beta karoten. 
 
Udio vode u tikvicama se kreće između 70 i 90%, a imaju dosta  prehrambenih vlakana, koja poboljšavaju  probavu, sprječavaju zatvor, održavaju nisku razinu šećera u krvi.
Stoga smo vam pripremili jedan u nizu jednostavnih recepata od tikvica koje ćete sigurno često pripremati  i skupa s vašim mališanima jesti.
 
Sastojci : 
 
1kg tikvica
100 grama glatkog brašna
150 grama ribanog sira gaude ili ribanca
2 jaja
 
Priprema :
 
Tikvice naribati, posoliti i pustiti oko pola sata da odstoje. Ocijediti ih rukama koliko više možete.
Pomiješati sve sastojke, začiniti. Ostaviti da odstoji oko pola sata u hladnjaku.
Formirati polpete i peći ih na malo maslinovog ulja ili maslaca.
 
Dobar  vam tek!
 

 

Pročitajte više