Pomognite: Želim ostati trudna, ali ne mogu podnijeti spermu!

Foto: 123rf

"POMOGNITE molim vas", zavapila je nedavno mlada žena koje je zbog svog netipičnog problema inzistirala da ostane anonimna, a s obzirom da je prilično muči jedan problem još ju je uvijek pomalo sram o tome razgovarati čak i s liječnicima. Njoj se, naime, gadi sperma i to zato što se od nje redovno osipa, sve je pecka, a problem je jer ona i suprug žele konačno postati roditelji.

"Ne znam što da više radim, gadi mi se i sama pomisao da ostane u meni, a toliko želimo dobiti bebu.", zavapila je naša čitateljica, a već na prvi spomen pronašli smo možebitan odgovor.

Naime, prema pisanjima medija - oko 12 posto žena pati od alergije na spermu. Pritom su simptomi različiti - od blagih kao što je blago peckanje, žarenje nakon kontakta sa spermom, svrbež, srednje jakih poput crvenila, otoka, plikova, osipa, može izazvati i povraćanje, proljev, a u rijetkim slučajevima može doći, kao i kod svih alergija, do gubitka svijesti, gušenja i anafilaktičkog šoka te na koncu i smrti. No takvi su slučajevi zaista rijetki.

Problem leži u sjemenoj tekućini, ne samim spermijima, a ona je ista kod svakog muškarca, Dakle, promjena partnera neće riješiti problem, no ako par želi dijete, problem je ipak rješiv.



Zapravo, kako je to otkrio alergolog dr. Johannes Ring, problem je dio sjemene tekućine, odnosno prostata specifičnom antigenu (PSA) , bjelančevini koja se izlučuje u sjemenoj tekućini, a koja izaziva reakciju organizma kao i u slučaju ostalih alergija. Kada tijelo ne prepozna neku tvar prepoznaje ga kao mogućeg uzročnika bolesti te reagira.

No, lijeka ima. U svim svakom slučaju seks se ne bi smio prakticirati bez kondoma, a u želji za bebom žena bi prije spolnih odnosa trebala uzimati, kako se preporučuje, antihistaminike. Žena može proći i terapiju stvaranja tolerancije na spermu, a u obzir bi mogla doći i umjetna oplodnja sa spermom lišenom PSA-a.

U svakom slučaju, liječnik je taj kome bi se za ovakva pitanja trebali obratiti i pitati jer - svaka 12 žena čini se, pati od opisanih simptoma. Dakle, to nije tema koja bi trebala ostati prešućena.

A to je ujedno i razlog što se iz godine u godinu sve više ljudi žali na alergiju na spermu.

 

Pročitajte više