Pomozite svom djetetu u prilagodbi na vrtić ili jaslice pomoću savjeta stručnjaka

Foto: Unsplash

ODLASCI u vrtić i jaslice omogućuju djeci da postaju neovisnija, nauče nove stvari i steknu uvijek važnu vještinu socijalizacije u ranijoj dobi. Pored svih prednosti, kao i toga da se radi o potrebi zaposlenih roditelja, dječja prilagodba na vrtić i jaslice može potrajati. U međuvremenu, i roditelji i djeca nerijetko proživljavaju frustracije i tjeskobu.

"U svijetu u kojem je rad neophodan kako bi obitelj pristojno živjela, vrtić i jaslice su neke od najlogičnijih opcija za zbrinjavanje djece dok su roditelji na poslu", kaže Christina Runnels, licencirana profesionalna savjetnica. “Odluka o ostavljanju djeteta u vrtiću može biti teška, ali apsolutno je vrijedna truda ako je ispravno provedete.”

Kako pomoći djetetu?

“Koliko god teško bilo, ostanite što je moguće mirniji prvog dana vrtića ili jaslica”, kaže Runnels. “Djeca će primijetiti da se radi o nečemu novom i obratiti pozornost na to kako se vi s tim nosite.” Ako vam je naočigled nelagodno, dijete će to osjetiti i doživjet će još veći stres. To ne znači da ne smijete proživjeti svoje osjećaje zbog te velike prekretnice u životu, ali pokušajte zadržati izljev emocija za sebe, barem dok ne zađete iza ugla nakon ostavljanja djeteta odgajateljima.

"Veliki dio prilagodbe na vrtić ili jaslice je upravo prilagodba rutini", kaže voditeljica razvojnog programa pri nagrađivanom centru za rano učenje, Theresa Bertuzzi. "Djeca koja imaju uspostavljenu rutinu kod kuće lakše će se naviknuti na boravak u vrtiću", kaže ona.

Koliko traje prilagodba djeteta na jaslice?

Neka se djeca lako prilagođavaju, a druga nešto teže prolaze kroz prijelazno razdoblje. Ako vaše dijete nije oduševljeno jaslicama, nemojte paničariti, kaže dr. Cindy Hovington, stručnjakinja za razvoj djece. “Studije su pokazale da razdoblje prilagodbe može potrajati i do šest mjeseci, stoga ne brinite ako vam se čini da vašem djetetu treba malo duže”, objašnjava dr. Hovington.

Koliko dugo treba da se vaše dijete navikne na vrtić?

Koliko god pripremali svoje dijete za vrtić, velika je šansa da će prvi dan plakati. "Djeca su mali ljudi s velikim osobnostima i njihov dojam cijelog dana diktirat će to kako će reagirati kad dođete po njih", objašnjava Runnels. "U roku od nekoliko tjedana trebalo bi mu biti ugodnije u vrtiću i sve bi trebalo teći lakše."

"Dolazak u novo okruženje izgleda drugačije za svako dijete", dodaje Hovington. “Neka djeca će se prvog dana brzo pozdraviti s roditeljima i otrčati u igru s drugom djecom i odgajateljima, dok će druga tjednima vući maminu ili tatinu ruku u pokušaju da ih spriječe da odu.”

Dok pokušavate shvatiti reagira li vaše dijete na prijelazno razdoblje ili se u njemu događa nešto veće, pokušajte se što više povezati s njim, predlaže Hovington. “Provedite više vremena jedan na jedan s djetetom, više se mazite pred spavanje i prilikom vožnje iz vrtića prema kući razgovarajte o tome što dijete osjeća i o načinima na koje bi si moglo pomoći kad osjeti da mu nedostaju mama i tata", objasnila je.

Pročitajte više