Popularno londonsko sveučilište zabranilo studentici dojenje u kampusu

Foto: Unsplash

STUDENTICI grafičkog dizajna na Central Saint Martinsu, jednoj od najboljih svjetskih umjetničkih škola, rečeno je da ne može dovesti svoje novorođenče u kampus i dojiti ga tijekom predavanja. Jasmijn Toffano trebala se vratiti na fakultet nakon što je ovoga ljeta rodila. 29-godišnjakinja je u siječnju obavijestila prestižno londonsko sveučilište da je trudna, a u svibnju su ponovili razgovor te joj prenijeli da neće biti problema ako će morati dovoditi novorođenče u kampus kako bi ga dojila.

Prema The Timesu, koledž je poništio odluku samo nekoliko dana prije nego što je trebala početi nova akademska godina, što je studentici zakompliciralo čuvanje djeteta i ispunjavanje akademskih obveza. Stoga je njezin suprug počeo provoditi dane u kafiću u blizini kampusa s bebom, dok bi im se Toffano pridruživala između predavanja kako bi dojila.

Sada je ova studentica druge godine optužila instituciju za diskriminaciju. Uložila je službenu pritužbu na postupanje i pokrenula kampanju kojom poziva sveučilište da promijeni svoju politiku. Također, pokrenula je peticiju kojom poziva sveučilišta da dopuste novopečenim roditeljima da dovode svoju djecu na predavanja dok doje.

"Ono što bih u budućnosti voljela vidjeti je da studenti ne moraju napuštati školovanje zbog nedostatka podrške. Vjerujem da možemo napraviti promjenu", izjavila je.

Central Saint Martins dio je Sveučilišta umjetnosti u Londonu (UAL), a Stellu McCartney, Alexandera McQueena i Johna Gallianija navodi kao svoje bivše studente.

Glasnogovornik UAL-a izjavio je za The Independent da su "njihovi kampusi puni specijalizirane opreme i strojeva koji stvaraju potencijalno opasno okruženje za djecu i bebe".

"Ne zabranjujemo dojenje niti pristup kampusu bebama i djeci, ali u ovom konkretnom slučaju smo na prvo mjesto stavili zdravlje i sigurnost roditelja i djeteta", kaže.

U međuvremenu su se ispričali svojoj studentici i ponudili joj pristup privatnoj sobi.

Čak petina dojilja bila je uznemiravana dok su hranile svoju djecu u javnosti. Studija iz 2021. pokazala je da je više od polovice ispitanih (52 posto) izjavilo da su stranci buljili u njih dok su dojile, dok su četvrtini (24 posto) stranci rekli da se pokriju.

Pročitajte više