Potražnja za doulama na porodu sve je veća

Foto: Pinterest

SLIJEDOM svih onih loših iskustava s poroda o kojima posljednjih dana čitamo na gotovo svakom koraku, što je jako loše jer se takve stvari uopće događaju, ali i jako dobro jer žene sve više o tome javno govore, pokušali smo istražiti kako bi to bilo da žena na porodu ima zaista dobru skrb i došle do Hrvatske udruge doula. Doule su osobe koje pružaju podršku pri porodu, ali, ne samo u tom trenutku. Praksa je takva da doula (kaže se dula, iako je taj "o" ostao u pismenom obliku) pomaže trudnici tokom trudnoće, poroda te nakon poroda, kada stigne kući. To su žene koje imaju certifikat za to što rade, prošle su obuku, potpisale etički kodeks, a njihova je uloga i velika i važna, pa stoga zapravo ne čudi da je potražnja za njima u posljednje vrijeme sve veća. I da se razumijemo, to nije pomodarstvo samo zato što se kod nas o tome tek sada priča - to je jednostavno jedna nova mogućnost koja je stigla i u našu zemlju i koju su prigrlile ne samo rodilje već sve više i žene koje su izrazile želju za bavljenjem ovim poslom. 
 
Tko su doule u Hrvatskoj 
 
U Hrvatskoj profesionalno danas djeluje desetak doula, iako je stotinjak žena prošlo edukaciju za doule, a objedinjene su u Udruzi doula. Na području Zagreba radi pet aktivnih doula, a i drugi veći gradovi imaju svoje divne žene za pomoć na porodima. 
 
Njihova uloga na porodu je velika. One su te koje ženi poklanjaju svu svoju pažnju, brinu o svim njenim potrebama, tješe ju riječima, podsjećaju na pravilno disanje i sve druge tehnike opuštanja koje joj prezentiraju i u danima prije poroda. Prisustvo doula na porodima ima znanstveno dokazane prednosti kao što su manji rizik za dovršetak poroda pomoću forcepsa i vakuuma, preko 40 posto  manje završetka poroda carskim rezom, manja potreba za sredstvima protiv bolova te znatno veće zadovoljstvo majki nakon poroda bez obzira kakav su porod imale.

Praksa je takva da doula tijekom trudnoće dolazi klijentici na dva prenatalna posjeta da se bolje upoznaju te da doula u tom terminu trudnicu poduči stvarima koje je vrlo dobro znati prije samog poroda. U ugodnom druženju trudnica može doznati sve što ju zanima o načinima poroda, opuštanja, o svemu što je čeka u tim trenucima.  I ne samo to, naravno. Doula je ta koja podučava svaku trudnicu o mogućim položajima koje može zauzeti da bi si olakšala trudove ili u njima obavila porod. Uči je načinima kako da osluškuje svoje vlastito tijelo te, kada porod krene, podržava svaku rodiljinu potrebu na koju može utjecati. 


 
Kako nam je ispričala potpredsjednica Udruge doula Anita Budak, "mi smo na porodu emotivna i fizička podrška ženi. Mi ne možemo utjecati na rutinu koja je uobičajena u rodilištima, niti možemo biti one koje će voditi porod čak i da to želimo, ali je naša uloga prije poroda informirati majke o njihovim pravima i različitim rutinama u rodilištima te osnažiti ih da same traže ono što osjećaju da je najbolje za njih. Doule nikako ne zamjenjuju očeve - njihova emotivna podrška je zbilja nezamjenjiva. No nitko ne  razgovara o tome da i očevi trebaju podršku u porodu jer i oni prolaze kroz stres dok gledaju partnericu u bolovima, a ne znaju zapravo na koji način je podržati. Iskustva doula u radu s majkama i njihovim partnerima uvijek su pozitivna. Bilo bi idealno", naglašava naša doula Anita Budak, "kada bi u Hrvatskoj bilo moguće imati više od jedne osobe u pratnji, kao što je to slučaj u mnogim inozemnim rodilištima, jer bi uz prisustvo partnera i doule to vrijeme do izgona, a koje zna trajati satima, bilo znatno lakše i ugodnije. A ponekad je to sve što jednoj rodilji treba. 
 
Osobno iskustvo S medicinskim osobljem u rodilištima do sada je uvijek bilo korektno. Naravno, bilo je različitih situacija ovisno o timu koji je u smjeni, neki su liječnici susretljiviji, više se trude objasniti no i tu je svakako ovisilo o tome kolika je gužva u rodilištima. Zato smo onda tu mi da podržimo ženu u njenim nastojanjima da prošeće, da traži loptu, popije vode, promijeni položaj ako joj tako paše. U globalu, kada liječnici vide da je rodilja svjesna svog tijela, da žena razumije sve što joj se događa u tim trenucima, puste je da vrijeme u boksu provede onako kako njoj najbolje paše."
 
Doule svojim prisustvom, znanjem i iskustvom pozitivnog rađanja ulijevaju tu dodatnu sigurnost ženi koja rađa. "Nekada se dogode situacije, ispričala je nadalje Anita Budak," da liječnik inzistira na nečemu za što žena u tom trenutku smatra da joj možda ne treba. Doule tijekom prenatalnih posjeta uče, naime, majke i na koji način komunicirati u takvim situacijama - bez agresije i vrijeđanja nego dogovorom i razumijevanjem. Mislim da će se svi složiti sa mnom da medicinskim djelatnicima u većini nedostaje komunikacijskih vještina, ali to ne znači da majke ne mogu započeti kvalitetnu komunikaciju s obzirom da je u većini slučajeva to dovoljno da se ostvari dobra suradnja između medicinskog osoblja i majki. Najveći problem je kada se rodilja u potpunosti prepusti drugima da vode proces koji se događa u njihovim tijelima. Često možemo čitati kako su rodilju ostavili samu u boksu, prikopčali na ctg i ostavili je da čeka. Rodilje u tim trenucima zapravo ne znaju što da rade pa leže i čekaju u trudovima, očekujući da će joj netko pomagati, a pomoć ne stiže sve dok ne bude vrijeme za izgon. U tim je trenucima rodilja uplašena, često i jako razočarana, nesigurna, ne zna što da radi pa u panici zaboravlja osluškivati svoje vlastito tijelo. I zato je naše prisustvo na porodima to koje ženi ulijeva i povjerenje i sigurnosti i pomoć da porod prođe kako treba."


 
Trend u porastu 
 
Od kada se pojam doula pojavio u našoj zemlji (naravno bilo je mnogo žena koje već odavno znaju za takvu praksu) trend angažiranja doula na porodu sve je veći. "Posebno se to osjeti u posljednje dvije godine, a osim što se mnogo žena odlučuje za našu uslugu, puno je i onih koji nas zovu prije poroda da bi se raspitale o nekim osnovnim stvarima koje bi im mogle olakšati boravak u bolnici. Žene su često uplašene, pogotovo kada čuju sva ta iskustva iz rodilišta i ponekad im je prijeko potrebna ovakva vrsta pomoći." pojasnila je Anita Budak koja mjesečno pomogne pri porodu otprilike dvjema ženama. "Više od toga ne mogu jer se svakoj od njih obvezujem u potpunosti posvetiti, a kako nitko ne zna kada će porod točno početi, često sam u "dežurstvu" i zato ne želim biti angažirana na više poroda da se ne bi dogodilo da me dvije rodilje trebaju u isto vrijeme."
 
Inače, cijena ove usluge kreće se od 1.500 do 2.000 kuna, ovisno kako tko naplaćuje, a ukoliko rodilja nakon poroda želi više od onog jednog obaveznog postporođajnog dolaska, u mogućnosti smo, kaže potpredsjednica Udruge doula, naravno, omogućiti joj i to. 
 
Ukoliko vas zanima još iskustava doule, pročitajte ovu inspirativnu priču. 

Bavim se najmoćnijim poslom na svijetu - ja sam doula!
 

Pročitajte više