Povjesničarka razotkrila mitove o hranjenju dojenčadi prije izuma formule

Foto: Shutterstock

POVJESNIČARKA sa Sveučilišta Rutgers, dr. sc. Carla Cevasco, na Twitteru je nedavno objasnila povijest prehrane dojenčadi, ponudivši i povijesne izvore kao dokaze svojih tvrdnji.

"Možda čujete argumente o tome da su prije upotrebe modernih komercijalnih mliječnih formula za dojenčad sve bebe jele majčino mlijeko i da je sve bilo super", napisala je. "Kao povjesničarka o hranjenju dojenčadi, dopustite mi da vam objasnim zašto to nije istina."

Rekla je da su ljudi kroz povijest morali hraniti dojenčad drugom hranom kao zamjenom za majčino mlijeko iz raznih razloga

"Ponekad majka nije mogla dojiti," napisala je, "razlozi su bili smrt majke pri porođaju, problemi fizičkog/mentalnog zdravlja, potreba da se vrate na posao izvan kuće odmah nakon poroda, prisila partnera da ne doje kako bi se što prije vratile u stanje pune plodnosti."

Objasnila je dalje da bebe ponekad nisu mogle dojiti. Razlozi su mogli biti loš hvat dojke, problemi zbog prijevremenog porođaja, rascjep nepca i drugi zdravstveni problemi.

"Ponekad su se o bebi brinuli njegovatelji koji nisu njeni biološki roditelji, uključujući i posvojitelje", rekla je.

Cevasco je nastavila objašnjavati što su bebe jele umjesto majčinog mlijeka roditelja u tim situacijama. "Ponekad bi beba imala dojilju", napisala je. "Ovo je mogla biti rođakinja, susjeda ili jedna od žena iz zajednice koja bi to radila besplatno ili za novac."

Također je objasnila da su neke bebe napredovale na alternativnoj prehrani, koja se danas ne preporučuje

"Neke žene su u 18. stoljeću ponekad hranile dojenčad mješavinom kuhanih oraha, kukuruznog brašna i vode; engleska kolonistica Elizabeth Hanson izvijestila je da je njezino dijete napredovalo na ovoj prehrani", napisala je Cevasco. "U ranoj modernoj Europi, bebe su često jele mješavinu životinjskog mlijeka ili vode, krušnih mrvica ili brašna. Ponekad bi to majke prokuhale, ponekad ne."

Međutim, objasnila je, te zamjene za mlijeko nisu uvijek bile sigurne niti nutritivno potpune.

"Dakle, prije pojave moderne komercijalne mliječne formule (50-ih godina prošlog stoljeća), mnogo je beba umrlo od bolesti ili gladi jer nisu bile dojene, a alternativna hrana nije bila sigurna ili prikladna", napisala je.

Kao što Cevasco objašnjava, ideja da su dani prije pojave mliječne formule bile bastion zdravlja dojenčadi zbog široko rasprostranjenog dojenja jednostavno je netočna.

Pročitajte više