Poznati proizvođač igračaka uklanja rodne stereotipe: Kockice nisu samo za dječake

Foto: Shutterstock

IAKO bi sve igračke trebalo doživljavati "rodno neutralnim", u svijetu još uvijek postoji stigma da se djevojčice igraju lutkama, a dječaci kamionima.

Ideja da je namjena svih igračaka zabava za svu djecu rastući je pokret koji može potaknuti slobodnu igru. Djeca bi se trebala moći igrati bilo kojom vrstom igračaka koja im je zanimljiva i koja potiče njihovu kreativnu i maštovitu prirodu. Dok se poduzimaju koraci u smislu odgoja djece, pomaže kad i proizvođači doprinesu poduzimanjem različitih koraka kako bi smanjili rodne stereotipe.

Koraci u borbi protiv rodnih stereotipa

Prema NPR-u, jedan od najpoznatijih proizvođača kockica radi upravo na tome. Trude se osigurati da njihove igračke ne doprinose "štetnoj rodnoj pristranosti" koja još uvijek suvereno vlada svijetom igračaka. Obećavaju da će se pobrinuti da njihove reklame i marketinške strategije budu rodno neutralne jer su njihove igračke za svakoga.

U priopćenju su naglasili da prepoznaju da je prednost njihovih igračaka u obliku kockica za razvoj kreativnosti, samopouzdanja i mašte, dok djeca slažu dijelove i stvaraju neki vlastiti svijet. Rade na uklanjanju aktivnosti označavanja koje navode na to da je igračka namijenjena samo za određeni spol. Poželjno je da što više proizvođača slijedi njihov primjer.

Zabrinjavajući podaci dobiveni anketom

Promjene su se počele provoditi uslijed rezultata velike ankete, kojom je analiziran utjecaj roditelja na preferencije djece, kad su u pitanju kockice. U analizi 7000 ljudi iz 7 različitih zemalja, provoditelj ankete došao je do poražavajućeg podatka. 76 posto roditelja sugeriralo bi svojim sinovima igru s kockicama, a samo 24 posto bi poticalo svoju kćer na to. 

Istraživanje je također pokazalo da su djevojčice prilično sigurne po pitanju potrebe za razvojem svoje kreativnosti, ali da ih još uvijek "sputava" društvo koje i dalje u velikoj mjeri vjeruje da su kockice igračke samo za dječake.

Pročitajte više