Pravilo 100 godina: Popularna dječja imena iz 20-ih mogla bi se vratiti u modu

Foto: Pexels

TEORIJA koju dijele stručnjaci za dječja imena sugerira da nekim imenima svakih 100 godina poraste popularnost. Prema ovoj teoriji, imena koja su izgubila naklonost javnosti vraćaju se u modu svakih 100 godina. Što je razlog tomu? To što roditelji pokušavaju naći jedinstvena imena za djecu, navodi izvješće stranice Nameberry.

Nameberry navodi da budući roditelj obično preskaču imena koja su birali njihovi roditelji ili bake i djedovi jer ne žele ime koje zvuči zastarjelo.

"Ali imena iz generacija naših prabaka i pradjedova su privlačna. Kada više nema puno ljudi s određenim imenom, ono počinje zvučati svježe i intrigantno", pojašnjava se na stranici koja je najveći izvor dječjih imena.

Ako je vjerovati ovoj teoriji, u Hrvatskoj bi uskoro moglo biti puno imena Ante, Ivan i Josip, a među djevojčicama Marija, Ana i Kata. Riječ je o imenima koja su bila popularna od 20-ih do kraja 30-ih godina prošlog stoljeća. 

Prema podacima Ministarstva pravosuđa i uprave za 2022. godinu, na popisu 10 najpopularnijih imena za dječake doista se nalazi Ivan. Među djevojčicama prošle godine je ime Eva s popisa izguralo godinama popularnu Anu, koja je sad na 11. mjestu.

Pročitajte više