Premijerka Novog Zelanda na UN-ov summit došla s tromjesečnom kćeri

Foto: EPA-EFE

JACINDA Ardern mijenja povijest.

Na summit uoči zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku je došla sa svojom tromjesečnom kćeri Neve. Snimljena je kako je drži u naručju tijekom mirovnog sastanka u čast Nelsonu Mandeli. 

Društvo im je radio i njen suprug Clarke Gayford koji se primarno brine o Neve.

''Poveli smo je jer je tako praktičnije. Većinu vremena je sa mnom na Novom Zelandu, ali ovdje, ako je budna, želim da bude uz mene'', izjavila je premijerka za New Zealand Herald.

Njezin suprug je na Twitteru otkrio da je djevojčica imala i vlastitu akreditaciju na kojoj piše da je ''prva beba Novog Zelanda''.

"Da sam barem mogao snimiti izraz lica članova japanske delegacije koji su ušli u prostoriju za sastanke u kojoj smo presvlačili bebu. Bio bi to odličan poklon za 21. rođendan", napisao je.

Ujedinjeni narodi su Ardern podržali u ideji da dovede kćer.

''Premijerka Ardern je pokazala da nitko ne može bolje predstaviti zemlju od majke koja radi. Samo pet posto svjetskih lidera čine žene i moramo im poželjeti dobrodošlicu'', izjavila je glasnogovornica UN-a Stephane Dujarric za Reuters.

Ardern je nakon porođaja provela šest tjedana na rodiljnom dopustu. Još uvijek doji kćer, a u kolovozu je izjavila kako se nada da će jednog dana biti normalno da žena bude liderica i majka.

Pročitajte više