Prestali ste uzimati kontracepcijske pilule? Evo kada biste mogli ostati trudni

Foto: 123RF

AKO ste odlučili prestati piti kontracepcijske pilule jer želite zatrudnjeti, vjerojatno vas zanima koliko brzo možete očekivati pozitivan rezultat. 

Odgovor nije jednostavan i razlikuje se od osobe do osobe, ali moguće je ostati u drugom stanju vrlo brzo nakon što ste popili zadnju tabletu, ako je vjerovati stručnjacima za žensko zdravlje.

Žene, u prosjeku, počinju ovulirati šest mjeseci nakon prestanka uzimanja pilula.

Prema preporuci Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije, žene bi trebale pričekati da se tijelo odmori prije prvog pokušaja.

''Tijelo treba vremena da regulira hormone i poveća količinu vitamina i minerala. Osim toga, liječnici će lakše moći izračunati kada ste ostali trudni, odnosno kojeg datuma biste trebali roditi'', stoji na njihovim stranicama.

Liječnici kažu da svaka žena treba slušati vlastito tijelo i pokušati kada se osjeti spremnom, a ne bi smjela biti pod pritiskom ako se to ne dogodi odmah.

''Ne postoje dokazi da će pilula dugoročno negativno utjecati na plodnost. Žene se brinu zbog menstrualnog ciklusa i sposobnosti začeća, ali za to nema razloga'', kaže dr. Amin Gorgy.

To je mišljenje i Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije iz koje navode: ''Malo je vjerojatno da će kontracepcijske pilule uzrokovati probleme s plodnošću. Neke žene odmah zatrudne nakon što ih prestanu koristiti.''

Sveukupno gledano, stručnjaci kažu da je svako iskustvo drugačije. Dok će neke žene odmah početi ovulirati i ostati u drugom stanju nakon nekoliko tjedana, druge će morati biti strpljive nekoliko mjeseci ili čak godinu dana prije nego što im se ciklusi vrate u normalu.

Pročitajte više