Preživjeti trudnoću s dijagnozom Hyperemesis Gravidarum

Foto: Instagram

ZA razliku od jutarnjih mučnina koje obično prestaju nakon 12. tjedna trudnoće, dijagnoza Hyperemesis Gravidarum puno je, ali zaista puno gora. Iako se još uvijek ne zna točan uzrok, stručnjaci vjeruju da nastaje uslijed težeg hormonalnog poremećaja te uzrokuje velike probleme u organizmu zbog ekstremnog gubitka elektrolita. 

Ona ne prestaje, toliko iscrpljuje, a lijeka praktički da i nema. 

Povraćanje, mučnina koja ne prolazi, dehidracija, smanjen apetit, mršavljenje, pojačano mokrenje, glavobolje, kroničan umor, zbunjenost, nizak krvni tlak, ubrzan rad srca, nesvjestica, depresija i općenito konstantan osjećaj slabosti. 

To je dijagnoza koja muči veliki broj trudnica i ovu mamu koju će vjerojatno razumjeti samo one koje su prošle isto. "To je dijagnoza koja trudnoću pretvori u pakao", napisala je mama Melissa Anderson. 

"Hyperemesis Gravidarum je dijagnoza koja vas:

-učini slabima

-ponizi

-samelje

Hyperemesis Gravidarum nije samo dijagnoza, to je stanje koja vas pretvara u nešto užasno. Stanje koje čuči u vama, u vašem urinu, u vašim crijevima i izlijeće van, vrišteći mužu da vam pomogne dok se vi gubite ne znajući više ni gdje ste. 

Hyperemesis Gravidarum vas lomi na komadiće kada vam muž skače u pomoć, sve pred očima kćerke čiji vas izraz lica, njena panika, gađenje i šok, lome na još sitnije komadiće, a ne možete si pomoći. 

Hyperemesis Gravidarum vašeg muža tjera da ostavlja sve kako bi vam pomogao, da se počešljate, da se najedete, da se okupate, jer vi to jednostavno ne možete sami. 

Hyperemesis Gravidarum vaše dijete tjera od vas. Tjera ga da potraži sigurnost u tuđem krilu, da grli nekoga drugoga i poseže za drugima, jer vi više niste u stanju grliti je onako kao nekada. 

Hyperemesis Gravidarum vas baci u krevet, budući da ste toliko slabi da se sami ne možete niti premjestiti u stolicu koja stoji pored kreveta. 

Hyperemesis Gravidarum vas toliko oslabi. Toliko jako da vam i govor oduzima tako puno energije. 

>>>Jutarnje mučnine zapravo su jako dobar znak za vašu bebu<<<

Hyperemesis Gravidarum je i krivnja. Užasna grižnja savjesti jer niste u mogućnosti biti mama, supruga, prijateljica, aktivna članica društva, vlasnica tvrtke. Ništa od onoga što vi jeste sada ne možete biti, a to vas proganja. Samo ležite čisto da preživite, umjesto da živite, odrađujete svoje, budete ono što biste trebali biti. 

Hyperemesis Gravidarum je 9 mjeseci čudnih osjećaja. Osjećate tu krivnju stalno. Stalno vas tješe s "barem si trudna", ali meni to više nije utjeha. Ponekad stvarno poželim da nisam trudna. Da - i takve se misli javljaju u najgorim trenucima slabosti. 

Hyperemesis Gravidarum vam tjera strah u kosti. Strah da nećete preživjeti. Strah da beba neće preživjeti. Strah da će se nešto loše dogoditi. 

Hyperemesis Gravidarum znači povraćanje - stalno, u svim bojama. Čak i u crvenoj kada povraćate krv. 

Hyperemesis Gravidarum vas tjera na takvo naprezanje od kojeg vaginalno krvarite, a grlo boli da to više ne možete podnijeti. 

Hyperemesis Gravidarum znači jako puno boravka u bolnicama, pregleda, testiranja, toliko puno igala i cjevčica s kojima vas hrane. 

Hyperemesis Gravidarum je toliko ponižavajuć, kada vas je toliko sram jer ste se u bolnici opet upišali u krevet, kada ste pobljuvali zidove oko sebe, a nemate se snage pomaknuti iz toga. 

Hyperemesis Gravidarum znači toliko potrošenog novca, dok vaša beba još nije dosegla ni veličinu rajčice. 

Hyperemesis Gravidarum guši. Doslovno vas guši, jer imate taj morbidan osjećaj da ste zatočeni u iscrpljujućem tijelu, u krevetu, u nekom čudnom stanju. To niste vi, ali ste tu tako čvrsto zarobljeni.  

Hyperemesis Gravidarum vas tjera na napade panike zbog svega nad čime više nemate kontrolu. 

Hyperemesis Gravidarum vas učini zavidnom na sve žene koje uživaju u svojim trudnoćama i svom životu.

Nažalost, Hyperemesis Gravidarum vas tjera i na smijeh, tjera vas da ne razgovarate više ni s kim kada vam počnu dijeliti savjete, a vi ne možete napraviti ništa drugo nego se nasmijati i poželjeti da nestanu svi ti isprazni savjeti o krekerima i đumbiru, o činjenici da morate stalno jesti kako ne bi imali prazan želudac, o tome kako će te jutarnje mučnine proći. Jedino što tada možete je smijati se da ne biste zaplakale, jer to nisu male jutarnje trudnoće i tu jednostavno - nema pomoći. 

Ali nema veze, bolje da ljudi to i ne razumiju. To može shvatiti samo ona koja je sve to prošla. 

Hyperemesis Gravidarum toliko vas otuđuje. Toliko vas čini usamljenima, iako s ovakvom dijagnozom nikada niste zapravo sami. Tu je uvijek netko tko o vama mora brinuti. 

Hyperemesis Gravidarum čini vas nervoznom, jer ne znate kakav ishod možete očekivati. To je ono najgore - da unatoč svemu što proživite na koncu nemate sretan kraj, jer je to rizična trudnoća u kojoj su rizici pomnoženi s dva.  

Hyperemesis Gravidarum vas nikada ne pušta na miru, osim kada spavate. 

No, ima ta dijagnoza i neke dobre nuspojave.

Vaša empatija prema drugima i prema njihovim problemima postaje veća, jasnija. Shvatite koliko vam je dijagnoza promijenila dušu. Shvatite važnost drugih, koliko su oni važni vama i vi njima. 

Shvatite da ste, unatoč fizičkoj slabosti, zapravo postali jači iznutra. 

Hyperemesis Gravidarum vas pretvori u žrtvu, ali i ratnika. 

To je moja borba. 

Borba u kojoj ću pobijediti".  

Pročitajte više