Primalja upozorila na opasnost koja vreba bebe, a o kojoj rijetko razmišljamo

Foto: Unsplash

RODITELJI malih beba brinu se o brojnim potencijalnim opasnostima, a među njima je i sindrom podvezane dlake. Na njega je na Instagramu upozorila primalja Marley, koja je objavila fotografiju dvomjesečnog djeteta kojemu se dlaka omotala oko nožnog prsta, zbog čega je postojala opasnost da će ga izgubiti.

"Djetetov prst je postao crn i natečen nakon što je kosa, koja je možda pripadala djetetovoj majci, prekinula dotok krvi. Vjeruje se da je dlaka bila omotana oko djetetovog prsta desetak sati prije nego što ju je otac primijetio", rekla je.

Dlaka se može zaplesti o nožni prst, ali i oko prsta na ruci, ušne resice ili genitalija.

Marley napominje da bi roditelji morali redovito provjeravati ekstremitete svojih beba, posebno tijekom postporođajnog razdoblja, kada kosa žena pojačano opada. Također je potreban povećan oprez ako majka ima dugu kosu.

Iako sindrom podvezane dlake nije česta pojava, ako se ne otkrije na vrijeme, može spriječiti dotok krvi u pogođeni dio tijela. Ako se ne liječi, može uzrokovati smrt tkiva ili eroziju kosti, što može zahtijevati amputaciju.

Prema Klinici Cleveland, pod najvećim rizikom su djeca mlađa od dvije godine. Rani simptomi mogu uključivati plač, razdražljivost, crvenilo i/ili oticanje.

Pročitajte više