Primalje prestaju koristiti izraze "majke", "dojenje" i "majčinski"

Foto: 123RF

OSOBLJE u sveučilišnim bolnicama Brighton i Sussex usvaja nove izraze, u skladu s novom trans-friendly politikom. Tako primalje riječ "majke" zamjenjuju s "porođajni roditelj", "dojenje" s "hranjenje na prsima", dok će umjesto riječi "majčinski" koristiti izraz "roditeljski".

Također, umjesto majčinog mlijeka govorit će ljudsko mlijeko, mlijeko iz prsa ili mlijeko roditelja. 

Sveučilišne bolnice Brighton i Sussex prve su u Velikoj Britaniji koje su službeno primijenile rodnu inkluzivnu jezičnu politiku na svojim odjelima za rodiljne usluge, koji će sada biti poznati kao "odjeli za perinatalne usluge". 

Ostale promjene uključuju zamjenu riječi "žena" riječju "osoba", dok će "otac" odsada biti "roditelj", "suroditelj" ili "drugi biološki roditelj", ovisno o okolnostima, piše The Mirror.

"Rodni identitet može biti izvor ugnjetavanja i zdravstvene nejednakosti. Kao primalje smo usredotočene na poboljšanje pristupa za marginalizirane i ugrožene skupine. Nastojimo zaštiti naše trans i nebinarne korisnike od dodatnih progona, prepoznajući značajan utjecaj koji to može imati na psihološku i emocionalnu dobrobit. Priznavanje je presudno da živote trans i nebinarnih osoba učinimo sigurnijima", stoji u dokumentu o novoj politici objavljenom ovoga tjedna. 

Procjenjuje se da se jedan posto odrasle populacije u Velikoj Britaniji identificira transrodnim ili nebinarnim osobama.

Pročitajte više