Prosječna žena u Hrvatskoj udaje se i rađa s 29

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

MEĐUNARODNI dan žena slavi se već 114 godina i postao je sinonim za jednakost i ravnopravnost žena u društvu, kao i dan kada se ukazuje na sva njihova postignuća.

Državni zavod za statistiku tim povodom objavio je podatke o prosječnoj ženi u Hrvatskoj. Prema podacima Popisa 2021., broj žena u Hrvatskoj iznosio je 2 milijuna te su činile 51.8 posto ukupnog stanovništva. 

"Važnije promjene ne uočavaju se ni u odnosu broja živorođenih djevojčica i dječaka - djevojčica je uvijek nešto manje i njihov udio iznosi oko 48 posto. No, ono što je svakako primjetno jest znatan pad ukupnog broja živorođenih pa tako, naravno, i djevojčica, čiji se broj u 2021. u odnosu na 1971. gotovo prepolovio", ističu iz DZS-a.

Uz to, podaci pokazuju da žene sve kasnije stupaju u brak, a kasnije i rađaju.

"Žene su u 1971. u prosjeku rađale s 22.6 godina, da bi se ta dob do 2021. pomaknula na čak 29.6 godina. Ono što je pozitivno jest to da se tijekom desetljeća kvaliteta života općenito poboljšala, a razvoj znanosti i tehnologije pogodovao je ranoj dijagnostici i prevenciji bolesti, stoga se očekivano trajanje života znatno produljilo. U odnosu na 1971., kada je očekivano trajanje života za žene iznosilo 72.3 godine, u 2021. je doseglo čak 79.6 godina", tvrdi DZS.

U vrhu smo zemalja u kojima žene najkasnije napuštaju roditeljski dom

Još jedan zamjetan trend jest sve kasnije napuštanje roditeljskog doma. Prema podacima Eurostata za 2021., žene u Hrvatskoj roditeljski dom u prosjeku napuštaju s 31.8 godina, čime smo se svrstali gotovo na sam vrh zemalja u kojima žene najkasnije napuštaju roditeljski dom. Samo žene u Portugalu napuštaju roditeljski dom kasnije, točnije s 32.7 godina, a suprotno od toga, zemlja u kojoj žene najranije napuštaju roditeljski dom jest Švedska, i to već s 18.8 godina.

Treba spomenuti i da je na nižim razinama obrazovanja djevojčica podjednako kao i dječaka, dok je udio upisanih studentica u akademskoj godini  2021./2022., kao i onih diplomiranih u 2021., ipak nešto veći u odnosu na muške kolege. 

Pročitajte više