Provođenje puno vremena u vrtiću ne uzrokuje probleme u ponašanju, kaže istraživanje

Foto: EPA

DOBRA vijest za sve zaposlene roditelje. Nova studija koja se fokusirala na dječje ponašanje otkrila je da ne postoji izravna veza između djece koja provode više sati u vrtiću i agresivnog ili asocijalnog ponašanja. Rezultati studije objavljeni su u časopisu Child Development, a nastali su temeljem podataka o više od 10.000 djece predškolske dobi iz Sjeverne Amerike i Europe.

Prema studiji, također nema dokaza koji bi upućivali na to da je razina obrazovanja majke ili njezin prihod u kućanstvu imao bilo kakav utjecaj na to koliko je vremena dijete provelo u vrtiću. No najvažnije je da dokazi sugeriraju da vrtići mogu biti korisni za ponašanje djece kad je posrijedi učenje.

"Ovo je ohrabrujuća vijest. Pokazalo se da među djecom koja provode vrijeme u vrtiću nema više eksternalizirajućih ponašanja kao što su maltretiranje, izazivanje tučnjava, udaranje, grizenje ili čupanje za kosu", rekla je Catalina Rey-Guerra, doktorandica na Boston Collegeu.

Štoviše, Rey-Guerra ističe da pohađanje vrtića može imati izrazito pozitivne učinke na djecu. Ideja da djeca koja provode vrijeme u vrtićima imaju problema u ponašanju pokreće rasprave već dugo, i to ne samo među roditeljima nego i znanstvenicima. 

Međutim, otkriveno je što povećava rizik od lošeg ponašanja među vrtićkom djecom. To su pretrpani vrtići. Idealni omjer za jasličare je jedna teta na četvero djece, jedna teta na sedmero djece za malu djecu i jedna teta na osmero djece za djecu predškolske dobi, piše Motherly.

Pedijatrica Carol Weitzman upozorava da je najvažniji čimbenik da su djetetove potrebe zadovoljene, bez obzira na okolnosti.

"Veća je vjerojatnost da ćete vidjeti neprilagođenu ili djecu pod stresom kada njihove potrebe nisu zadovoljene. Iskustvo boravka u vrtiću djeci može pomoći da razviju prijateljstva i da imaju više razumijevanja", izjavila je Weitzman te napomenula da je SAD najniže rangiran u usporedbi s druge četiri zemlje u studiji u pogledu plaćenog roditeljskog i rodiljnog dopusta.

"Zapravo, zadnji smo u usporedbi s 40 drugih razvijenih zemalja", dodala je.

Pročitajte više