Prvi tjedan trudnoće: Što možete očekivati?

Foto: Unsplash

MNOGI misle da trudnoća počinje u trenutku začeća, no za medicinske svrhe i izračunavanje termina porođaja, prvi tjedan trudnoće zapravo počinje prvog dana zadnje menstruacije. To znači da tehnički u prvom tjednu trudnoće zapravo još niste trudni. Ali što se događa u tom ključnom tjednu?

Hormonalne promjene

Prvi tjedan trudnoće je obično kada imate menstruaciju. To je početak menstrualnog ciklusa, a tijelo započinje s pripremama za moguću trudnoću. Jajnici proizvode estrogen i progesteron, dva hormona koja su ključna za trudnoću.

Priprema maternice

Tijekom ovog tjedna maternica prolazi kroz svoju mjesečnu rutinu čišćenja i pripreme za novu jajnu stanicu. Kada završi menstruacija, maternica će početi obnavljati svoju sluznicu (endometrij) u pripremi za mogući dolazak oplođenog jajašca.

Ovulacija

Pravi početak trudnoće je ovulacija - otpuštanje jajne stanice iz jajnika, što se obično događa oko 14. dana menstrualnog ciklusa, ovisno o njegovoj dužini. U prvom tjednu trudnoće jajne stanice u jajnicima tek počinju sazrijevati pod utjecajem hormona.

Što možete učiniti?

Ako planirate trudnoću, ovo je dobro vrijeme za početak brige o svom tijelu. Preporučljivo je započeti s uzimanjem prenatalnih vitamina koji sadrže folnu kiselinu, što može pomoći u sprječavanju određenih vrsta urođenih defekata. Zdrava prehrana i redovita tjelesna aktivnost također su važni.

Osim toga, možete posjetiti svog liječnika za savjet i preporuke. On može provjeriti vaše zdravlje i napraviti krvne pretrage ili pretrage za spolno prenosive infekcije.

Na kraju, vrijedno je zapamtiti da se trudnoća ne događa uvijek odmah. U prosjeku parovi mlađi od 35 godina mogu očekivati da će zatrudnjeti unutar godinu dana redovitih pokušaja. Ako ste stariji od 35 godina ili imate određene medicinske probleme, možda će vam trebati stručna pomoć.

Prvi tjedan trudnoće je uzbudljiv početak mogućeg novog života. Iako tehnički još niste trudni, to je vrijeme kada tijelo započinje proces koji bi mogao dovesti do trudnoće. Ovo je važno znati kako biste bolje razumjeli svoje tijelo i svoj reproduktivni ciklus.

Pročitajte više