Psiholog ističe jednu od najčešćih grešaka roditelja koja negativno utječe na dijete

Foto: Shutterstock

RODITELJI često rade pogreške u odgoju, ali to je sasvim normalno. Naime, roditeljstvo je jedan od najzahtjevnijih zadataka i ne dolazi s uputama. Umjesto toga, roditelji su često primorani učiti na vlastitim pogreškama, a djeca su često ta koja znaju snositi posljedice pogrešnih odluka. Ponekad neke greške roditelji rade nesvjesno, a ni ne znaju da time čine djetetu više štete nego koristi.

S istim se slaže i psiholog Mike Leary koji je za Fatherly otkrio jednu od najčešćih pogrešaka u odgoju. Kako objašnjava, velika ju većina roditelja radi, a često ni ne znaju koliko su posljedice takvog načina ponašanja zapravo štetne za njihovo dijete. Radi se o pretjeranom hvaljenju i nagrađivanju.

Iako je lijepo, poželjno, a ponekad čak i nužno pohvaliti dijete za njegova postignuća, psiholog naglašava kako roditelji s tim često znaju pretjerati što može dovesti do brojnih problema. Umjesto da naš mališan postane siguran u sebe, on bi zapravo mogao početi ovisiti o tuđim pohvalama, a kada ih ne dobije, to može rezultirati gubitkom samopouzdanja.

Osim toga, dijete koje su roditelji neprestano nagrađivali za apsolutno svaku stvar koju je napravilo može postati egoistično i kasnije od svih oko sebe zahtijevati neku vrstu nagrade što nije nimalo dobra stvar, dodaje Leary.

Pročitajte više