Psiholog otkrio zašto djeca lažu: To nikad ne radi dijete koje se ne boji roditelja

Foto: Pexels

Koliko god se trudili odgojiti iskreno dijete, neminovno je da će nam ono u nekom trenutku nešto pokušati sakriti ili čak lagati. Mihail Labovski, jedan od najpoznatijih psihologa današnjice prema časopisu Forbes, za portal Littleones pokušao je na vlastitom primjeru objasniti zašto uopće djeca lažu.

"Uvijek sam kontrolirao svoju kćer. Kad je imala 14 godina, rekla mi je da će prespavati kod prijateljice Ane. Upitala me: 'Nećeš valjda zvati njezine roditelje i buditi ih da me provjeriš? Ti nisi takva osoba, zar ne?' Naravno, nisam nikoga zvao. Prošle su godine, kći je porasla i nedavno smo se prisjetili te situacije. Priznala mi je da nije bila kod Ane, već u noćnom klubu. Nikada nisam sumnjao u nju, mislio sam da sve znam. Ali da sam svom djetetu dao da bira i donosi odluke, ona bi mi rekla da želi u noćni klub, a ja bih joj rekao ne", prisjetio se.

Drugim riječima, Labovski kaže da se potreba za laganjem i skrivanjem javlja zbog straha.

"Dijete koje se ne boji svojih roditelja i posljedica svog ponašanja, jer ima mogućnost samo procijeniti i donositi odluke, neće lagati. Mala djeca ne lažu, to počinje s godinama jer su prisiljena i boje se posljedica", poručio je.

Pročitajte više