Psihologinja: Ako želite bolji odnos sa svojim tinejdžerima, postavite im ovo pitanje

Foto: Shutterstock

Većina roditelja želi izgraditi čvrste odnose i otvorenu komunikaciju sa svojim tinejdžerima, a psihologinja Becky Kennedy podijelila je savjet koji može u tome pomoći. Nedavno je na Instagramu otkrila jedno pitanje koje roditelji trebaju postaviti svojoj djeci.

U videu je rekla: "Ovo možete učiniti već danas sa svojim tinejdžerom, traje manje od 15 sekundi i odmah će poboljšati vaš odnos."

Riječ je o ovom jednostavnom pitanju: "Što je jedna stvar koju mogu učiniti da se poboljšam kao tvoj roditelj?"

Kennedy objašnjava da ovo djeci pomaže da se osjećaju viđenima i poštovanima. Tvrdi da, čak i ako dijete odgovori nešto poput "Daj mi 500 eura svaki dan", to nije nužno loše. Ipak, to ne znači da moramo djeci svaki dan davati 500 eura, kaže psihologinja.

"Znam da se mi roditelji brinemo da će djeca reći nešto smiješno i možda ćemo pomisliti da je ovo bilo uzalud, ali nije", kaže Kennedy u videu.

Roditeljima savjetuje da budu znatiželjni, te se opet vraća na primjer džeparca. 

"Svaki odgovor koji vam dijete da, je informacija. Ako želi svaki dan 500 eura, možete ga pitati za što mu trebaju toliki novci, na što bi ih potrošio i slično", pojasnila je. Naglašava da je znatiželja ključna.

"Postavljanjem ovog pitanja, upoznat ćete novi dio svog djeteta", zaključila je psihologinja.

Pročitajte više