Psihologinja: Da biste odgojili otpornu djecu, kombinirajte ova 2 stila roditeljstva

Foto: Unsplash

KADA je riječ o odgoju djece, neki roditelji smatraju da se trebaju posvetiti jednom roditeljskom stilu. Ako ste nježan ili osjetljiv roditelj, potvrđujete djetetove emocije i umanjujete važnost posljedica. Ako ste autoritativan roditelj, postavljate čvrste granice i usredotočeni ste na poštivanje postavljenih pravila.

Roditeljstvo najbolje funkcionira ako miješate stilove, kaže dječja psihologinja Mona Delahooke.

"Hajp oko stilova roditeljstva udaljio nas je od važnijeg pitanja - što moje dijete treba u ovom trenutku", tvrdi Delahooke, autorica knjige Brain-Body Parenting: How to Stop Managing Behavior and Start Raising Joyful, Resilient Kids.

Iako će vas dijete uvijek trebati da mu pružite određenu emocionalnu sigurnost, ponekad će trebati i strogo vodstvo.

"Ljubaznost i čvrstoća nisu ulje i voda. Mogu ići zajedno", poručuje.

Kako biti nježan i autoritativan roditelj u isto vrijeme?

Ni jedno istraživanje nije odgovorilo da pitanje koji je stil roditeljstva uistinu najbolji. Zato Delahooke smatra da bi se roditelji trebali usredotočiti na to da odgovore na potrebe svog djeteta. 

"Ne moramo biti grubi, ali možemo se držati granica o kojima nema pregovaranja", tvrdi.

Na primjeru to pojašnjava ovako. 

"Možete suosjećati s djetetom koje ujutro teško ustaje iz kreveta i reći mu da razumijete da je umorno, ali u istoj rečenici izrazite da neodlazak u školu jednostavno nije opcija. Ukratko, morate biti čvrsti, postaviti granice i pružiti emocionalnu sigurnost u isto vrijeme", zaključila je za CNBC.

Pročitajte više