Psiholozi dijele najčešće greške koje usporavaju razvoj dječje inteligencije

Foto: Pexels

MNOGA istraživanja pokazala su da dječja inteligencija nije nasljedna, već da se nasljeđuje samo potencijal koji treba aktivirati. Kako objašnjavaju psiholozi, najveću ulogu u ranoj stimulaciji imaju upravo roditelji. Međutim, kako određenim stvarima mogu znatno potaknuti razvoj inteligencije kod djeteta, jednako tako ga mogu i sabotirati.

Iako to u većini slučajeva rade nesvjesno, dokazano je da određenim greškama roditelji usporavaju razvoj inteligencije kod djeteta. Jedna od tih grešaka je pretjerano popuštanje u određenim stvarima. Naprimjer, ako roditelj uvijek ispunjava apsolutno svaki djetetov zahtjev ili rješava probleme umjesto njega, na takav ga način zapravo priprema na neuspjeh.

Ta loša navika kod djece razvija mentalitet osobe koja se nikada neće zauzeti za ono što želi, ali isto tako takva su djeca najčešće vrlo neodgovorna i neposlušna. To je izuzetno opasno za njihovu budućnost jer će uvijek tražiti od nekoga da rješava njihove probleme.

Umjesto toga, psiholozi tvrde kako svaki roditelj ponekad treba dozvoliti svome djetetu da preuzme odgovornost za svoje postupke. U protivnom će pretjerana zaštita djeteta kod njega izazvati emocionalnu štetu, ali i usporiti njegov mentalni razvoj.

Još jedna od pogrešaka koje rade roditelji, a usporava razvoj dječje inteligencije je neprestano uspoređivanje s drugom djecom. Iako roditelji znaju da to nije dobra navika, mnogi često vlastito dijete uspoređuju s njegovim vršnjacima ili braćom.

Kako tvrde psiholozi, uspoređivanje djeteta s vršnjacima je loša roditeljska navika zato što dijete osjeća da nije dovoljno dobro da bude voljeno ili zbrinuto iz različitih razloga. To kod njih, a posebno tinejdžera, povećava osjećaj ljubomore i kasnije postaje dio njihovog identiteta. Kao rezultat toga, osoba bi mogla postati konfliktna i kritizirati sve kojima ide bolje nego njoj.

Nadalje, postoji velika vjerojatnost od razvoja kompleksa inferiornosti prilikom čega bi dijete moglo izgubiti interes za samostalno obavljanje stvari, a navodno i usporava razvoj njegove inteligencije.

Pročitajte više