Psiholozi: Djeca imaju izljeve bijesa zbog 5 razloga, evo kako se nositi s njima

Foto: Shutterstock

PREMA mišljenju psihologa tantrumi se definiraju kao emocionalni izljevi bijesa kod djece u dobi do pet godina. Pojavljuju se kao iznenadne, nekontrolirane epizode ljutnje i plača, u većini slučajeva bez vidljivog razloga. Kako donosi You Are Mom, stručnjaci su definirali pet različitih vrsta tantruma te ujedno objasnili kako reagirati na svaku od njih.

Privlačenje pozornosti ili izražavanje određenog zahtjeva

Ovaj izljev bijesa djeca najčešće koriste kako bi pokušala ostvariti kontrolu nad roditeljima, a obično to čine kada žele više pažnje, bez obzira na to je li riječ o dječjoj ljubomori zbog brata ili sestre ili samo žele više vremena provesti s roditeljima. Ako dođe do te vrste tantruma, dječji psiholozi smatraju da se dijete tada osjeća izolirano i zapostavljeno, a najbolje ga je pustiti da se samo smiri. Nakon što se smirilo, roditelji bi trebali s djetetom pokušati razgovarati i shvatiti što je bio uzrok njegovom izljevu bijesa.

Frustracija ili umor

Ova vrsta tantruma vrlo je česta, a zapravo je samo znak da je vaše dijete još vrlo malo i da nema punu kontrolu nad svojim osjećajima i emocijama. Zbog toga plače i postaje razdražljivo kada je frustrirano ili umorno. Često je frustracija rezultat nerazumijevanja uputa koje mu se daju. Ako je to slučaj, važno je da provedete vrijeme s djetetom objašnjavajući mu stvari i razgovarajući o tome kako se ono osjeća. S druge strane, vaše dijete može imati napad bijesa jednostavno zato što je umorno i treba mu san. U tim slučajevima trebate ga odvesti u krevet i pustiti ga da se odmori.

Odbijanje poslušnosti

Najprije treba analizirati uzrokuje li situacija neku vrstu stresa ili tjeskobe jer tada ne biste trebali tjerati dijete na neke stvari. Psiholozi objašnjavaju da se ova vrsta izljeva bijesa obično javlja kada djeca odbijaju ići u krevet, u školu ili obaviti zadatak koji im je dodijeljen. Prije svega, važno je da ne dopustite da budete ''manipulirani'' zbog očite tuge ili ljutnje vašeg djeteta. Umjesto toga pokušajte izbjeći mogući tantrum tako što ćete djetetu unaprijed najaviti što od njega očekujete.

Destruktivni tantrumi

Ova vrsta tantruma vrlo je agresivna i može biti iznimno neugodna za roditelja, ali i dijete. U tim slučajevima dijete zna izgubiti kontrolu te, osim vrištanja i plakanja, često udara druge ljude ili baca predmete. Psiholozi savjetuju da, ako dođe do ove vrste izljeva bijesa, dijete odvedete na mirno mjesto te ga pustite da se samo umiri. Nakon 10 minuta pokušajte uspostaviti komunikaciju kojom ćete mu objasniti zašto ne bi trebalo, naprimjer, udarati druge osobe ni uništavati stvari.

Samodestruktivni tantrumi

Ovdje je riječ o emotivnim ispadima tijekom kojih dijete potpuno izgubi kontrolu i na kraju povrijedi druge ljude ili čak sebe. Kako biste izbjegli da se dijete ozbiljno ozlijedi, držite ga čvrsto u naručju, razgovarajući s njim mirnim i staloženim tonom. Nakon nekoliko će se minuta smiriti, kažu psiholozi. Iako je dobro pustiti dijete da se umiri samo, kada postoji opasnost od ozljede, važno je da roditelj odmah reagira. Isto tako, psiholozi dodaju kako roditelj nikad ne smije odustati od razgovora i objašnjavanja negativnih posljedica ovakvog ponašanja. Naime, potrebno je dijete naučiti drugačijem načinu pokazivanja negativnih emocija i neslaganja, koji isključuju agresivne oblike ponašanja.

Važno je naglasiti da djeca rijetko postupaju proračunato i namjerno, a do 5. godine nemaju potpunu kontrolu nad svojim emocijama ili postupcima jer im se mozak još uvijek razvija i nisu još naučili realno sagledavati sebe, kao ni svoje ponašanje.

Pročitajte više