Psiholozi: Evo što se događa ako dijete provodi previše vremena na mobitelu

Foto: Pexels

PAMETNI telefoni su postali veliki dio života naše djece. Izvješće Childwisea otkrilo je da djeca u prosjeku provode oko 6.5 sati dnevno ispred ekrana. Trećina ispitanika navela je da ne bi mogla živjeti bez svojih uređaja, a psiholozi upozoravaju na moguće posljedice ovakvog ponašanja kod djece. U nastavku doznajte s kojim se problemima djeca mogu susresti zbog povećane upotrebe pametnih telefona.

Odnos roditelj-dijete

Veza između roditelja i djece je vrlo važna, a psiholozi upozoravaju da pametni telefoni mogu poremetiti taj odnos. Prema psihologinji Jean Twenge, današnja djeca provode više vremena u kući, ali ne razgovaraju toliko sa svojom obitelji i ne obraćaju pozornost na ono što se događa unutar doma.

Desenzibilizacija

Pametni telefoni otvaraju vrata u cijeli svijet, ali imaju i tamnu stranu. Kao što jedno istraživanje kaže, izloženost internetskom nasilju i/ili zlostavljanju i drugim neugodnim sadržajima desenzibilizira djecu i potiče ih da prihvate takva ponašanja kao normalan način rješavanja problema.

Proces odrastanja

Čini se da nove generacije odrastanje ne zanima. Prema različitim anketama, tinejdžeri danas preferiraju sporo odrastanje i sve kasnije pokazuju interes za radom i životom bez roditelja.

Vještine društvenog povezivanja

Danas su prijatelji udaljeni samo nekoliko klikova. Pametni telefoni učinili su put do sklapanja prijateljstava lakšim nego ikada, ali zbog toga djeca mogu doživjeti društvene poteškoće kada se nađu vani, odnosno u stvarnom svijetu.

Depresija i tjeskoba

Britansko psihološko društvo potvrđuje da tjeskoba, depresija i drugi problemi mentalnog zdravlja mogu biti uzrokovani korištenjem pametnih telefona. Postoji nekoliko razloga zašto je to tako: djeca su pod stalnim pritiskom da budu dostupna i odgovore u bilo kojem trenutku, a mogu biti previše emocionalno uključena u online život. Štoviše, nisu uvijek u stanju razumjeti granice između stvarnosti i onoga što vide na društvenim medijima.

Kvaliteta sna

Jedna studija je došla do zaključka da postoji snažna veza između dužeg vremena provedenog ispred ekrana i nedostatka sna kod djece. Vjeruje se da je skraćeno vrijeme odmora razlog za različite zdravstvene probleme i probleme u ponašanju. Loš uspjeh u školi, rizično ponašanje i smanjeno kognitivno funkcioniranje su među njima.

Razvoj pretilosti

Korištenje pametnog telefona može dovesti do pretilosti, pokazuje drugo istraživanje. Ako dijete previše vremena provodi s pametnim telefonom u rukama, ne ostaje mu vremena za fizičke aktivnosti ili šetnje s prijateljima. Osim toga, povećana uporaba ekrana povezana je s konzumacijom barem jednog zaslađenog napitka dnevno.

Problemi u ponašanju

Neka istraživanja otkrila su da produljeno vrijeme provedeno ispred ekrana može uzrokovati simptome poremećaja pažnje/hiperaktivnosti. Ovaj problem može dovesti do nedostatka emocionalnog i društvenog povezivanja s roditeljima, prijateljima i drugim ljudima.

Pročitajte više