Psihoterapeutkinja izdvojila tri najčešća znaka da dijete pati od poremećaja prehrane

Foto: Shutterstock

MNOGI mladi i djeca pate od nekog poremećaja prehrane, a simptome je nekada teško uočiti. Dječja psihoterapeutkinja, Anna Cohen, podijelila je najčešće simptome koje je uočila kod djece i iznijela savjete roditeljima kako da se ponašaju ako njihovo dijete pati od poremećaja prehrane.

Cohen je iznijela tri najčešća pokazatelja da dijete ima zdravstveni problem. Kao prvi pokazatelj istaknula je povećani interes za brojanje kalorija, pri čemu dijete možda preuzima aplikacije za brojanje kalorija, traži kupovinu određenih namirnica i kuhanje ili odjednom želi samostalno pripremati obroke, prenosi HuffPost. 

Roditelji bi trebali biti na oprezu ako primijete da dijete počne preskakati obroke ili odbijati poslastice u kojima su prije uživali. Također, trebali bi obratiti pažnju ako dijete nosi vidljivo preveliku odjeću ili počne nositi manje konfekcijske brojeve. Cohen ističe da je pokazatelj i ako djeca inzistiraju na kuhanju za druge ljude, ali sami ne jedu ništa od toga što su pripremili.

Što roditelji trebaju učiniti? 

Glavna stvar koju roditelji moraju učiniti jest ne posvađati se s djetetom oko situacije u kojoj se nalaze. Najgore što roditelji mogu učiniti jest vikati na dijete i unijeti nemir u odnos. "Roditeljima je jako teško razumjeti i znati kako reagirati na dijete s poremećajem prehrane. Roditelji se ponekad mogu osjećati bespomoćno, razočarano i frustrirano jer njihovo dijete ustraje u očito samodestruktivnom ponašanju", objašnjava ona. 

Svađanje oko njihovog problema neće ih potaknuti da prestanu raditi stvari koje im štete, ističe ona. "Svađa može stvoriti još veću distancu između vas i vašeg djeteta jer ono nije u stanju razumjeti vašu frustraciju i zauzvrat se osjeća povrijeđeno i ljuto", dodaje.

Savjetuje roditeljima da ostanu mirni u trenucima kada su ljuti te poduzmu korake koji neće naškoditi djetetu. Svojom smirenošću, roditelji pokazuju da su sposobni podnijeti njihove komplicirane osjećaje te da su im podrška. Dječja psihologinja savjetuje da, nakon što shvate da im dijete boluje od poremećaja prehrane, pronađu zdravstvenog stručnjaka koji će im pomoći u liječenju.

Dodaje da roditelji trebaju potražiti pomoć ako im je potrebna jer zdravstveno stanje djeteta utječe i na njih. "Ako je vaše dijete ozbiljno bolesno, pobrinite se da i sami dobijete terapeutsku podršku kako biste mogli nastaviti biti emocionalno prisutni za svoje dijete", ističe Cohen, prenosi HuffPost.

Pročitajte više