Raste broj djece zaražene šarlahom, evo kako ga prepoznati

Foto: Shutterstock

OVE godine mnogim roditeljima čini se da su njihova djeca bolesnija nego ikad prije. Među dječjom populacijom javio se val infekcije streptokokom, a da ove godine ima više težih oblika nego prethodnih godina, potvrdio je epidemiolog Bernard Kaić za N1.

"Postoje asimptomatski kliconoše koje nose streptokok u grlu, a da nemaju simptome. Može se manifestirati kao gnojna angina, šarlah ili još teži oblici, sepsa…", izjavio je Kaić pa dodao da se situaciji s gnojnom anginom ne razlikuje puno u odnosu na prethodne godine.

"Šarlaha je nešto malo više. Ovih invazivnih oblika sepsi imamo više nego prijašnjih godina. Inače bismo imali jednu do dvije streptokokne sepse, a ove godine smo ih imali osam. Nema potrebe testirati zdravu djecu koja nemaju simptome. Ako imaju simptome i sumnja se na bolest, ima smisla. Ako postoje grupe djece koja je bolesna, onda se u principu daju antibiotici cijeloj grupi, nema smisla tražiti tko je nositelj. Dio stanovništva uvijek nosi streptokok u ždrijelu", pojasnio je.

Obratite pozornost na osip

A što se samog šarlaha tiče, riječ je o zaraznoj bolesti koju uzrokuje beta-hemolitički streptokok skupine A. Neki ključni simptomi koji ukazuju na šarlah su visoka temperatura, upala grla, otečene limfne žlijezde na vratu, bijeli pokrov na jeziku, crveni obrazi i osip koji se javlja od 12 do 48 sati nakon početnih simptoma.

"Osip se obično pojavljuje nakon inkubacije od 3 do 5 dana i može trajati do tjedan dana. Obično počinje oko vrata, ispod ruku ili na preponama i zatim se širi po tijelu. Svjetlocrven je, s kvržicama pa izgleda kao 'brusni papir'. Često se pojavljuju crvene linije na kožnim pregibima oko vrata ili laktova. U roku od deset dana se koža počne ljuštiti kao da je opečena suncem. Kad ga se pritisne, osip nestaje", pojašnjava Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Budući da se radi o infekciji kojoj je uzročnik bakterija, liječenje se provodi antibioticima. Protiv šarlaha ne postoji cjepivo i može se preboljeti više puta.

Pročitajte više